Реклама / Ads
5| 9108 |28.08.2021 НОВИНИ

Любомир Стефанов: Отговорността за съставяне на правителството не трябва да се прехвърля към гражданите

.
По всички сигнали, които до този момент са излъчени, шансът за съставяне на кабинет с третия мандат, връчен на БСП, е пренебрежимо малък. Аз съм песимистично настроен. Оттук следва, че отиваме на избори 2 в 1 най-вероятно, въпрос на технически детайли и внимателен прочит на подзаконовите и нормативните актове, за да се синхронизират нещата така, че да не се изпадне в конституционна криза, за което редица колеги и конституционалисти предупредиха, че е възможен сценарий.

Това коментира политологът Любомир Стефанов за БГНЕС.

 

Вече сме в спирала от избори. Предстоящият президентски вот не би трябвало да го броим, тъй като той е регулярен, нищо извънредно няма там. Парламентарните избори очевидно се явяват невъзможност за участниците в тях да разберат всъщност какво представляват те. По същество парламентарните избори имат за цел да осигурят максимално най-дълбока представителна извадка на настоящите настроения, желания и виждания на възможно най-голяма част от българските граждани

. Оттук нататък следващото нещо е да се конструира на базата на тези желания, възможности и намерения и прочие на гражданите стабилно управление, обаче, не от една партия, а от няколко, тъй като очевидно има много групи интереси в България, които имат своето представителство. Ей това просто послание българските политици понастоящем не го разбират. Докато го разберат, очевидно ще трябва да минават през избори, докато разберат, че отговорността за съставяне на правителството не трябва да се прехвърля към гражданите, тъй като щом те подреждат вота си вече два пъти, а и най-вероятно трети път със същите представители, посланието е ясно – намерете начин да се разберете вместо да чертаете линии очевидно в пясъка, намерете начин да съградите мостове.

 

Отговорността на президента в създалата се ситуация, е да си изпълнява конституционните правомощия и да не ги надвишава, да следва предписания регламент с по-малко въображение, с минимална намеса във вътрешно-партийния живот и да бъде равно отдалечен от всички партии, както твърди или заявява, че е, а със събитията от вчера и днес виждаме за пореден път, че не е. Тук не е въпрос на партийни пристрастия, помните, че и пролетта отново мандатът отиде при БСП. Сега отново мандатът отива при БСП, аргументите са ми малко странни с оглед на цялата заявка на президента в последните 5 години.

 

Ако БСП не бяха получили мандата, а някоя от другите партии, щеше да има по-голям шанс за съставяне на кабинет. Ако мандатът беше отишъл при „Изправи се БГ! Ние идваме!” или при Демократична България, нещата бяха като че ли с малко по-позитивна перспектива. При БСП смятам, че нещата няма да се получат. Всички партии, които са евентуално спрягани като участници в преговорите и потенциални партньори имат позиции по темата мандат, БСП и управление, така че няма какво да очакваме да се случи някакво страшно чудо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4144 |26.08.2021 Третият мандат отива при БСП. Нинова: Разбираме отговорността, ще подходим държавнически . 9| 3120 |25.08.2021 Любомир Дацов не вижда икономическа нужда от актуализация на бюджета . 38| 25351 |18.08.2021 Борисов сравни отговорността на Младен Маринов за побоите със смъртта на майор Терзиев . 0| 3335 |18.08.2021 Любомир Кючуков: В Афганистан е по-лесно да влезеш, отколкото да излезеш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads