Реклама / Ads
6| 4819 |06.07.2008 НОВИНИ

Лоша комуникация с Брюксел и липса на контрол довели до спирането на парите

.
„За съжаление, процесът със спрените пари от ЕС е с натрупване и тези процеси, които са се развили в последните години, не могат да бъдат наваксани”. Това обяви вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева по БНР.
 

В предаването „Неделя 150" тя уточни, че всички лоши новини по проектите сега са в резултат на един по-ясен и стриктен контрол и по-добрата комуникация с ОЛАФ. „В момента най-болната тема е програма ФАР с десет спрени проекта и мога да кажа, че след срещи с ресорни министри има план за действие - проверки по проектите", обясни още Плугчиева. Вицепремиерът добави, че паралелно с това тече подготовката на механизъм, с който ще се осигурят средства тези проекти да бъдат спасени. „Те ще продължат и ще бъдат завършени", подчерта Плугчиева.
По отношение на САПАРД тя обясни, че са засегнати 623 проекта на стойност около 272 млн. лв. Плугчиева подчерта, че в доклада на Европейската комисия изрично е посочено, че няма достатъчен контрол по офертите.
„От нас се очаква да бъде направен спешен план за действие, който ще е готов до 15 юли и ще бъде представен в Брюксел, защото хората не могат да чакат", добави тя.

Меглена Плугчиева отказа да коментира оставката на досегашния шеф на фонд „Земеделие" Димитър Тадаръков. „Това е решение на ресорния министър на земеделието Валери Цветанов и трябва да се обърнете към него", каза тя. Но дъпълни, че е неприятно изненадана от това, което говори Тадаръков. Според нея казаното от него звучи некомпетентно и най-вероятно е преследвало други цели.

„Европейската комисия реагира изключително остро тогава, когато някой говори от нейно име, като това е недопустимо", обясни Плугчиева по повод на това, че има усложнения между журналистите и комисията. „Нека всеки да говори от свое име, а не от името на другите", добави тя.
Що се отнася до разплащателната агенция Плугчиева обясни, че тя е в изпитателен срок до 30 ноември и в момента също има план за действие. Вицепремиерът съобщи, че не й е известно да има спрени преки плащания и не й е докладвано да има проблеми, но все пак уточни, че предстоят разговори с министър Цветанов.

По отношение на предстоящия доклад за България вицепремиер Плугчиева каза, че има формулиран ясен каталог от задачи. Помолена за прогноза за съдържанието на доклада, тя отговори: „Не ми остава минута време да правя прогнози".

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5288 |19.06.2008 Писмо от Брюксел до Станишев критикува проект на министър Николай Василев . 8| 4765 |19.06.2008 Станишев и Симеон едновременно в Брюксел, но на различни форуми . 11| 5316 |16.06.2008 Метин Казак: В ЕС куца комуникацията между гражданите и институциите . 4| 5021 |16.06.2008 Пратихме правителствения доклад в Брюксел, чакаме ответния от ЕК на 23 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads