Реклама / Ads
54| 5755 |01.12.2011 НОВИНИ

Лошо! Най-корумпирани сме в ЕС

.
Най-корумпираната държава сред страните в Европейския съюз е България. Това сочи докладът "Индекс за възприятието на корупцията" за 2011 г. на "Трансперънси интернешънъл". Родината ни се подрежда на 86-o място в скалата на организацията.
 

За тази година индексът й е 3,3, става ясно от сайта на организацията. Това е спад в сравнение с миналата година, когато България бе на 73 място с индекс 3,6. Според скалата на "Трансперънси интернешънъл" от 0 до 10, колкото по-нисък е индексът, толкова по-корумпирана е страната.

 

Оценката за България е най-ниската в групата на страните от Източна Европа, членки на ЕС. Румъния е с индекс 3,6, Словакия - 4, Латвия - 4,2, Чехия - 4,4, Унгария - 4,6, Литва - 4,8, Полша - 5,5, Словения - 5,9, Естония - 6,4.

 

Гневът от подкупите е една от причините за протестите по света, заявиха от "Трансперънси интернешънъл". Северна Корея, която е включена за първи път в Световния корупционен барометър и Сомалия са най-корумпираните страни през 2011 г., следвани с общ резултат от Мианмар и Афганистан.

 

Барометърът "показва, че някои правителства не успяват да защитят гражданите си от корупцията, независимо дали става дума за злоупотреба с обществени ресурси, искане на подкуп или подмолно вземане на решения," посочва "Трансперънси интернешънъл".

 

"Протестите по света, често разпалвани от корупция и икономическа нестабилност, показват ясно, че гражданите не смятат своите лидери и публични институции нито за прозрачни, нито за достатъчно отговорни," изтъква организацията.

 

Световният корупционен барометър се базира на 17 отделни изследвания, включващи становищата на хора, запознати с всяка отделна страна. От 183 държави в списъка Нова Зеландия е посочена като най-некорумпираната, следвана от Финландия и Дания.

 

"Страните от еврозоната, страдащи от дългова криза, са сред най-зле представилите се страни от ЕС, отчасти заради неспособността на публичните власти да се справят с даването на подкупи и неплащането на данъци, които са ключови движещи сили на дълговата криза," отбелязва "Трансперънси интернешънъл". Заслуга за ниския рейтинг са и липсата на разследвания, завършващи с присъди. В България специално общественото мнение определя като носител на корупционни практики самата правораздавателна система, което е още по-трагично. То създава трайно чувство за несправедливост у хората.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4864 |11.05.2011 Социолози: Съд и МВР най-корумпирани у нас . 8| 4923 |15.04.2011 Кърджали е най-корумпираният град . 38| 8610 |01.07.2009 Я. Янев обяви "Топ 10 на най-корумпираните политици"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads