Реклама / Ads
4| 3028 |04.02.2022 НОВИНИ

Лозан Панов се връща във Върховния административен съд

.
Лозан Панов
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се връща на работа във Върховния административен съд (ВАС), откъдето дойде преди 7 години. Той е подал заявление до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което иска след края на мандата си да бъде преназначен във ВАС, пише ”Лекс”.
 

Законът казва, че след като са били шефове или зам.-шефове магистратите се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт. (По този път и Сотир Цацаров от 1 март се връща като редови върховен прокурор.) Това означава, че Панов би имал право и да остане във Върховния касационен съд, което явно не желае. Спорно е доколко Панов бе приет от съдиите във ВКС за тези 7 години и дали би се чувствал комфортно да остане за работи с тях.


Мандатът му като председател на ВКС изтича на 10 февруари, когато новоизбраният шеф на съда Галина Захарова трябва официално да встъпи в длъжност.


До 2015 г., когато оглави ВКС, Панов беше съдия във Върховния административен съд. Започнал е работа в съдебната система през 1998 г. като младши съдия в Софийския градски съд, след това става съдия в Софийския районен съд и в СГС, а през 2007 г. е избран за председател на Административен съд София-град. През 2012 г. е повишен във ВАС.


Лозан Панов е вторият председател на върховен съд, който ще работи във ВАС. Първият беше Георги Колев, който 7 години беше шеф на ВАС, а след това края на мандата си, беше преназначен във ВАС и оглави Второ отделение в съда.


Все още няма яснота в кое отделение ще работи Панов. Преди да бъде избран за председател на ВКС, той беше съдия в Седмо отделение, което се занимава с делата за конфликта на интереси, достъпа до обществена информация, движение по пътищата, комуникации, защита от дискриминация, защитени територии и правата на потребителите.


По време на своя мандат като ръководител на ВКС, Панов беше и кандидат за президент, издигнат от инициативен комитет, но не стигна до балотаж.

Преди 7 години Панов бе избран за председател на ВКС с гласовете на статуквото във Висшия съдебен съвет. После обаче се превърна в негов най-ревностен критик.

 

Това му навлече всевъзможни проверки и ревизии. Имаше и постоянни конфликти с мнозинството на съвета, което няколко пъти сдържа порива си да стартира процедура за предсрочното му освобождаване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3742 |01.02.2022 Екоминистър Сандов връща екооценката на завода за горене на отпадъци на Румен Гайтански - Вълка . 0| 12003 |30.01.2022 Захлаждане, валежи от дъжд, сняг и силен вятър се завръщат у нас съвсем скоро . 3| 5511 |26.01.2022 Кузманов: Василев връща програмата на Кралев за финансиране на федерациите . 25| 3452 |24.01.2022 Керемедчиев: България се превръща в едно от твърдите звена срещу руската агресия и това изнервя Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads