Реклама / Ads
8| 2880 |01.12.2021 НОВИНИ

Лукашенко нарече Крим руски, игра енергийната карта срещу Европа

.
Александър Лукашенко и Владимир Путин се оказват верни другари в битката си срещу Запада. Примерите за това са достатъчно - руският президент застава на страната на беларуския си колега в конфликта с Полша и бежанците, двамата използват умело енергийната криза като геополитическо оръжие, а освен това съвсем наскоро Лукашенко заяви, че Крим е руски де факто и де юре и то на фона на засилващото се по границата напрежение.
 

Според Лукашенко и след референдума през 2014 г. станало ясно, че Крим е руски. В него близо 97% от избирателите в Крим и близо 96% в Севастопол гласуваха за присъединяването на Крим към Русия. Така се стигна до анексирането му на 18-ти март след военния конфликт. Украйна смята анексирането за нарушение на международния закон и споразуменията с Русия, включително и Споразумението за създаване на общност от независими държави през 1991, Хелзинкския заключителен акт, Будапещенски меморандум. Събитието е осъдено от много световни лидери като незаконно анексиране на украинска територия.

 

След като в интервю за руската държавна информационна агенция РИА Новости  Лукашенко заяви, че Крим принадлежи на Москва, беларуският президент обяви още, че скоро планира и посещение там, което на практика на дипломатически език означава същото. Това се случва в момент на задълбочаваща се криза в отношенията не само между Беларус и ЕС след протестите срещу държавния глава, избухнали след преизбирането му през август 2020 г. заради подозрения в изборни манипулации, но и на фона на мигрантския конфликт по границата с Полша. 

 

Освен това Европа е в най-ниската си точка в отношенията с Русия от приключването на Студената война. Нещата се влошиха драстично след енергийната криза и обвиненията към Владимир Путин, че умишлено помпа цените на енергийния пазар, за да покаже на стария континент, че не може да се справи без одобрението на “Северен поток - 2”. Газовият проект цели да заобиколи Украйна що се отнася до доставките, което ще удари икономиката на Киев. 

 

Заради разполагането на руски войски и техника по границата с Украйна пък международната общност се притеснява от нова ескалация. Киев дори твърди, че Москва се готви да нахлуе в страната. 

 

Извиването на ръце и подклаждането на конфликта обаче явно не идва само от Кремъл или от Европа. Ясни знаци за позицията на Беларус и подкрепата към Путин идват от Лукашенко, който заплаши, че ще спре руските енергийни потоци към Полша, ако Варшава изпълни заканата си да затвори границите си за Минск заради мигрантския натиск.

 

"Поляците решили да затворят границата. Добре, да затворят. Не пътуваме много често до Европейския съюз. Днес интересът ни е насочен повече към Русия, Китай и Изтока. А ако аз затворя? Какво ще се случи тогава с потоците от Русия и Китай, които минават през нас? В ущърб на кого ще затваряте границата? На вас самите? Тогава ще мислите как да купувате енергия от Русия", заяви Лукашенко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3482 |25.11.2021 Лукашенко обвини САЩ, че разпалват въоръжен конфликт заради мигрантите . 3| 3962 |25.11.2021 МВР издирва младеж заради тежко криминално престъпление . 9| 3426 |23.11.2021 САЩ поздравиха президента Радев за уточняване позицията по отношение на Крим . 14| 5725 |22.11.2021 Бойко Ноев: Радев каза за Крим, но каза и за руското отровителство и българския Новичок

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads