Реклама / Ads
5| 2666 |27.04.2023 НОВИНИ

Д-р Маджаров недоволен от разпределението на парите за здраве

.
Д-р Иван Маджаров Източник: БГНЕС
Тази година за втори път се влиза в бюджетна процедура. Миналата година тази процедура се лидираше от редовно правителство и имаше политика, насочена към конкретни здравни сектори. Бяха предвидени повече пари за извънболнична помощ, сега при служебния кабинет няма такова нещо.
 

Предлагат ни се само някакви цифри. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

 

По-важно е, че този начин на приемане на бюджет в средата на годината води до невъзможност да се изпълняват политики, подчерта той.

 

„Опитът да премахнем голяма част от хоспитализациите води до това, че голяма част от гражданите влизат в болници, за да си направят изследвания, които не могат иначе да си платят. Лабораториите, които са в извънболничната помощ са много добри, както и здравните центрове.

 

500 млн. лева се предлагат за болниците и то за период от пет месеца. Има вероятност тези пари да не могат да се изразходват през направленията. Стана голямо объркване между нас и Касата.

 

До известна степен президентът е прав, че всички сектори на обществото страдат, че няма стабилна власт. Силно се надявам, че политиците ще вземат правилните решения и ще се вразумят“, каза Маджаров.

 

„Вече три години повтаряме една и съща схема при формиране на бюджета, вземайки средна стойност между най-ниската и най-високата клинична пътека. Предстои много работа.

 

В средата на година ще разполагаме с 450 милиона лева повече, които може да не стигнат до болниците. В същото време има нужда от повече средства заради инфлацията“, разясни председателят на БЛС.

 

„На пръв поглед цифрите са много добри. Дават се повече пари в първична и болнична помощ. Ако се вземат правилните решения, директорите на болниците ще имат възможност да повишат заплатите на лекарите.

 

Ако заложим на повече пациенти, тези пари ще стоят някъде. Трябва да се стремим към по-малко хоспитализации и повече свършена работа в извънболничната помощ“, смята Иван Маджаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3766 |10.11.2022 Д-р Маджаров: Има риск болниците във Видин, Силистра, Ловеч, Добрич да спуснат кепенците . 0| 2738 |19.10.2022 Общественият съвет ще следи за разпределението на даренията за Карловските села . 0| 2744 |08.09.2022 Министър Шишков недоволен, имал „остър разговор“ със строителя на интерконектора Гърция-България . 0| 4925 |09.08.2022 Отказа първият кораб с украинско зърно. Купувачът - недоволен от забавянето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads