Реклама / Ads
10| 5852 |16.09.2011 НОВИНИ

Мафията удари и чужденците - крадат им фирми и къщи

.
Очертава се нов хит в измамите с имоти. Този път на мушката на мафията попаднали чужденци, купили у нас апартаменти, къщи, парцели или офиси.
 

Това разкрива пред "24 часа" инспектор Наталия Петрова от отдел "Икономическа полиция" в Главна дирекция "Криминална полиция". Жертви на имотната мафия у нас станали англичани, италианци, ирландци и испанци. Те загубили имоти по Черноморието, в планинските ни курорти и в София.

 

Преди да влезем в ЕС, по нашето законодателство чужденците можеха да купят недвижим имот у нас само ако регистрират фирма. "Те не развиват търговска дейност. А собствениците на дружествата си стоят предимно в чужбина. Внасят си нулеви годишни финансови отчети. Тогава попадат в полезрението на измамниците, които виждат, че даден имот, офис или апартамент не се обитава. А в Търговския регистър, до който всеки има достъп, се намират сканирани документи, подписи и лични данни на собственици, управители и съдружници в тези фирми", разказа инспектор Петрова.

Измамниците сканират подписите на собствениците на фирмите и ги пренасят на фалшиви документи. После вкарват нов "управител" с разпоредителни права да продава активите на фирмата. И той решава бързо да ги продаде.

Другият вариант е да се вкара във фирмата нов "съдружник" с фалшив договор за подажба на дружествени дялове. Съдружникът вече може да взема решение за фирмата поотделно. Документите се вкарват в Търговския регистър с новите управители и съдружници. Следва скоростна продажба на имотите на фирмата, без истинските им собственици да подозират това. "Случвало се е да минат няколко години, преди да разберат, че вече нямат имоти", казва инспектор Наталия Петрова.

Измамниците обикновено продават имота фиктивно на техен човек или ако са сигурни, че няма да бъде проверено, директно си търсят купувач. През 2010 г. Икономическа полиция засича и неутрализира банда, специализирала се точно в този тип измами. По схемата са ударени 7 фирми на чужденци, пише още 24 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4845 |14.09.2011 Чужденците яко пазаруват, нашите пестят . 4| 5003 |17.08.2011 МВР удари работилница за оръжие в Казанлък . 18| 5745 |16.08.2011 Удариха 9 млн. контрабандни цигари . 8| 4759 |08.08.2011 Полицията удари на камък при разпит на Кадир Джелил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads