Реклама / Ads
29| 3799 |20.12.2023 НОВИНИ

Мая Манолова пое курс на въоръжена борба за връщане на МОЧА

.
Мая Манолова
Мая Манолова пое крус на въоръжена борба срещу властта за връщане на МОЧА след решението на ВАС за демонтажа. Тя поиска от премиера да върне 30 000 лева, а министрите му по 15 000 лв. за да се възстановят отези 260 000 лв., отпуснати за демонтирането на паметника. Но дали си е направила добре сметката?
 

Днес видни столични адвокати излязоха с позиции, че дори да не спазени всички законови мерки по демонтажа, то няма да има връщане назад. Адвокат Валя Гигова е категорична, че решението на съда не означава паметникът да бъде върнат отново на постамента си.

 

Но според Манолова след решението на съда областната управителка трябва да се заеме със залепването на фигурите на постамента, ако желае да спазва закона. Ако не желае, има текстове в закона, които ще я заставят да го направи.

 

Сезирахме съда, защото областният управител си позволи да нареже паметника с флекс без всякакво законово основание. Не е налице административен акт, въз основа на който да се извършват варварските действия по отношение на паметника. Решението за съдбата на паметника трябваше да бъде взето от столичани чрез референдум, а не властта на сглобката, която се ползва с ниско доверие, да вземе такова решение. Да не говорим, че областната управителка си позволява да гази брутално закона в центъра на столицата, даде своите обяснения лидерът на "Изправи се. БГ".

 

Това, че историята не ни харесва, не значи, че трябва да изрежем всички паметници. Тези хора, които ни управляват, не са построили нищо, те могат само да рушат. Надявам се, че на власт ще дойдат адекватни хора, включително леви, които ще спрат тези беззакония, каза още Манолова.

 

Докато трае съдебният спор за демонтажа, областната управа пуска обществени поръчки за реставрацията и трайното преместване на нарязания паметник. Областната администрация на София град ще обжалва разпореждането на съда демонтажът на Паметника на съветската армия да бъде прекратен незабавно.

 

Курсът към въоръжена борба на Манолова се потвърждава и от факта, че е назначена охрана на областната управителка на София Вяра Тодева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3277 |20.12.2023 Екоминистърът посочи водещите причини за замърсяването на въздуха . 0| 3413 |20.12.2023 Украйна ще произведе ударно 1 милион дрона догодина за фронта . 0| 4098 |20.12.2023 Назначиха трети зам.-министър на финансите . 6| 3518 |20.12.2023 Лукашенко заплашва да вземе апартамента на Нобеловия лауреат Светлана Алексиевич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads