Реклама / Ads
3| 3992 |27.09.2019 НОВИНИ

Майк Помпео: сирийското правителство е използвало хлор срещу опозиционните сили в Латакия

.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео с министъра на външните работи на Република България Екатерина Захариева Източник: БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви на брифинг в Ню Йорк, че фактите за химическа атака на правителствени войски срещу опозицията в Сирия на 19 май са документално потвърдени.
 

„Химическата атака е част от жестоката кампания на режима в Идлиб, в резултат на която загинаха повече от 1 000 мирни сирийски граждани, а стотици хора напуснаха родните си места. Това е пореден пример за употреба на химически оръжия, вследствие на което са загинали или ранени хиляди сирийци. След подписването на Конвенцията за забрана на химическите оръжия през 2013 г. Асад ежегодно използва химическо оръжие срещу противниците си“, заяви Помпео.

 

Съединените щати няма да оставят ненаказани деянията на режима. Данните за използване на химическо оръжие са били проучени най-внимателно, което е отнело повече време, припомни държавният секретар, като не уточни какви ще бъдат ответните мерки на страната му.

 

„Използван е хлор. Президентът Тръмп е настроен решително да защити света от химически оръжия. Предишната администрация не бе готова за подобна реакция. И режимът в Дамаск, и светът трябва да разберат, че ще направим всичко възможно да предотвратим повторение на подобна агресия“, подчерта държавният секретар на САЩ.

 

На 22 май Държавният департамент съобщи, че на 19 май САЩ са констатирали използване на хлорни химически боеприпаси от войските на президента Башар Асад в северозападната част на Сирия.

 

Продължаващият от 2011 г. военен конфликт в страната въвлече правителствените войски, въоръжени формирования на радикални ислямисти, кюрдски бунтовници, международна коалиция начело със САЩ и въръжените сили на Русия, Иран и Турция.

 

Правителствените войски продължават да водят настъпателни операции срещу въстаниците в Идлиб и в приграничните райони с Турция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4113 |09.09.2019 Син уби майка си при спречкване в кърджалийско . 0| 4396 |01.09.2019 Версиите за пожара край дом ”Майка и дете” в Стара Загора са три . 0| 4520 |31.08.2019 Огнена стихия в Старозагорско: изгоря училище, евакуираха дом “Майка и дете” . 0| 4000 |28.08.2019 Медицинско чудо: Майка в мозъчна смърт даде живот на здраво бебе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads