Реклама / Ads
8| 6376 |17.11.2018 НОВИНИ

Майките не харесват синове, които във властта горят вещици и ослепяват хора

.
Валери Симеонов Източник: БГНЕС
Преди 500 години политиците обвинявали за всеки свой неуспех вещиците. Горели ги на клади. По време на студената война за всичко бяха виновни американците и Западът. Днес дежурните лоши са медиите и протестиращите.
 

Това каза подалия оставка вице-премиер Валери Симеонов. Дори предупреди онези, които биха се радвали, че тази радост е прибързана. Прозвуча като закана.

Такива като Симеонов не разбират някои очевидни неща. Няма и да ги разберат, защото това или го носиш в себе си, или са те възпитали да имаш очи и сърце за тях в семейството. Той вероятно е убеден, че партньорите му в правителството му съчувстват. Или му се възхищават колко е корав. А те са въздъхнали с облекчение, че са се отървали от голяма тежест.

 

Високомерието

 

Трагедия е, когато човек не може да прецени реално собствените си възможности.

Ето една история.

Манастирът „Св.Великомъченик Георги Победоносец” в с. Белащица е на около 12 км южно от гр. Пловдив. Той е построен през 1020 година. За негов основател се смята византийският пълководец Никифор Скифи. През 1014 г. Неговото участие в битката при с. Ключ изиграва решаваща роля за победата на византийците и пленяването на Самуиловите  войници. Самият Никифор се явил в тила на българската войска и нанесъл решаващ удар и поднесъл победата на император Василий ІІ. За награда Никифор бил назначен за управител на тогавашната Филипополска област, чието седалище се намирало в гр. Филипополис (сега Пловдив). Императорът подарил на Никифор 15 000 от ослепените български войници. За тях Никифор основал село, което нарекъл Беласица, което по-късно става Белащица. За себе си Никифор построил огромен дворец, за да демонстрира своята власт.

 

Самият Никифор бил българин от Стара Загора и се казвал Николай. Когато бил на 11 години бил отведен в Цариград и обучен за византийски войник. На 30 години, вече като военачалник, той участвал в битката при Беласица планина и заповядал да ослепят българските войници. Ослепил дори собствения си брат, самуилов воин, за да не издаде българския му произход. Майка му, когато научила какво е сторил, проклела Никифор с думите: „Проклет да бъдеш, сине, да не живееш дълго за това, което направи!” Никифор разбрал за тези думи на майка му, но не се разкаял за стореното, дори се подиграл на майчини клетви. Бил убит през 1029 г.  

 

Поуките

 

Поуките са за умните хора. Управник, лишен от даровете на природата, опитва да компенсира със самодоволство и високомерие. Според Еразъм Ротердамски. Ако някога узнае историята за Никифор, избол очите на самуиловите войници, Валери ще отсече, че не се отнася за него. Той е български патриот, голям политик. Това е проблемът. Дали сме му шанс да вярва, че е прав за всичко, което жужи в главата му.

Симеонов изпадна в ситуация, достойна за Макиавели. Той подозира другите, а те го презират. Неразрешим казус. Освен ако не се отегли от политиката въобще.

Управленец, който не притежава мъдрост, не бива да дава съвети. Това българските политици не желаят да проумеят.

 

Който е на нивото от времената на вещиците, няма да преодолее 500-те години разлика с днешния ден.

 

Иван Градинаров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4410 |17.11.2018 За майките оставката на Симеонов не е достатъчна, искат реформа . 2| 3695 |15.11.2018 Майките отново са пред МС . 1| 4529 |14.11.2018 Майките блокираха булеварди в столичния кв. ”Люлин” . 3| 4458 |14.11.2018 На поредния протест майките организират авто-мото шествие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads