Реклама / Ads
0| 2938 |29.08.2022 НОВИНИ

Македонска партия поиска да се забрани сдружение „Културен център Иван Михайлов” – Битоля

.
Центърът в Битоля
Партия Левица внесе иск до Основната прокуратура в Битоля за забрана на дейността на сдружение „Културен център Иван Михайлов” – Битоля, предава БГНЕС.
 

От партията се позоваха на чл. 65 от Закона за сдруженията и фондациите.

Безспорно е, че на гражданите на Република Македония е гарантирана свободата на сдружаване с цел реализиране и защита на техните политически, икономически, социални, културни и други права и убеждения. Но ясни конституционни и законови разпоредби определят границите на реализацията на тази свобода.

 

Със своите програмни цели и дейности на терен за утвърждаване на идеологията и реабилитация на образа и делото на Иван Михайлов, действията на сдружението са насочени именно към разпалване на национална омраза и нетърпимост, предприемане на действия, противоречащи на Конституцията и закона и нарушаващи свободите. и права.на други лица“ – се посочва във внесения от Левица документ.

 

В устава на сдружение „Културен център Иван Михайлов“ Битоля, приет на учредителното събрание на 12 март 2019 г., се уточнява, че мисията на сдружението е представяне на живота, идеологията , реабилитация и осветляване на образа и творчеството на Иван (Ванчо) Михайлов.

 

Ноторен исторически факт е, че според идеологията на Иван Ванчо Михайлов македонска нация и език не съществуват! Сдружението пропагандира тази идеология за промяна на националното съзнание на македонския народ и в своите помещения е поместило цитат от Иван Михайлов в тази посока.

 

Дейността на сдружението е насочена към отричане на свободите и правата на македонския народ за свободно изразяване на националната му идентичност. Освен това в социалните мрежи сдружението публикува редовно статии със съдържание, което насажда национална омраза“, посочват от Леница.

 

В същото време реабилитирането на личността и делото на Иван Михалов, когото световната историография смята за доказан сътрудник на Хитлер, представлява възхвала на фашизма и нацизма, като разпалва чувство на национална и религиозна омраза и нетърпимост към еврейска общност в Македония.

 

В документа се посочва, че Левица очаква прокуратурата да забрани ейността на сдружение „Културен център Иван Михайлов”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3592 |29.08.2022 Партията на Софиянски пристана на Стефан Янев . 0| 3392 |29.08.2022 Президентът Радев поиска България да се включи в управлението на порта за газ в Александруполис . 0| 9468 |26.08.2022 „Лъсна коя е президентската партия“: Бурни реакции за референдум №2 на Слави . 0| 3356 |26.08.2022 За първи път ПП влиза в предизборната надпревара като партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads