Реклама / Ads
11| 5205 |13.04.2013 НОВИНИ

Малена Филипова: Натиск върху прокурори от мен не е имало

.
Не съм оказвала натиск върху прокурори, а съм следяла движението на преписки. Това обяви в ефира на Нова телевизия прокурор Малена Филипова.
 

 Както е известно, главният прокурор Сотир Цацаров поиска оставката на Филипова преди дни.”Абсурдно е това, което се случва с човек с 35 години стаж в прокуратурата. Борбата с корупцията за мен е кауза. Участвах в екипа на предишния главен прокурор, който създаде екипите на ДАНС и ГДБОП. Установяването на корупционни връзки изисква много неща и действия, включително и използване на СРС и други способи. Няма държава в Европа и в света, в която корупционната обвързаност да може да бъде установена само на база свидетели.

Аз по длъжностна характеристика имам задължение да контролирам, да се запознавам с оперативните дела и да докладвам на главния прокурор и заместник - главния прокурор, който ми е ресорен. Аз имам задължението не само да контактувам, но и да координирам преписките с ДАНС и ГДБОП. Случвало се е да разглеждаме и анонимни сигнали. Поне 10 такива сме разглеждали в последните 4 години, когато се види, че става въпрос за конкретни лица. Това че са анонимни не означава, че не трябва да ги проверявам. Това за мен не е тормоз към хората, които ги движат, а отговорност.

Случвало се е магистрати да сигнализират за неправилно разпределение на делата, за манипулиране на системата и се страхуват да сложат имената си, коментира Филипова. - Поисках среща с главния прокурор след първата инвентаризация. Имаше запечатване и други неприятни моменти. Членове на ВСС са били при комисията, която прави инвентаризацията? Защо? Главният прокурор не ме прие. Всичките ми обвинения са по длъжностната ми характеристика.”

Тя поясни още, че не е слагала чадър над Мирослав Найденов. “От него получих сигнал през 2011-а. Нямам право да го коментирам при висящо дело. Предадох сигнала без да работя по него. В ДАНС е сигнала. В този сигнал нещата бяха тревожни. Внесох го в ДАНС и докладвах на Борис Велчев. Цветлин Йовчев прие този документ. Има протоколи”, разясни Филипова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 4986 |20.03.2013 Сидеров се натиска да проникне в МС . 144| 6617 |18.03.2013 Цветанов: Костов, БСП и ДПС да спрат да натискат правителството . 15| 5015 |15.02.2013 Дянков: България не се натиска да влиза в еврозоната . 60| 13119 |09.02.2013 Извадиха документи как Р. Овчаров натискал следователи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads