Реклама / Ads
3| 3184 |26.11.2022 НОВИНИ

Малобройни протести срещу изпращането на оръжие в Украйна в цялата страна

.
Протестите за мир и неутралитет бяха организиран днес в 20 града в страната, както и пред българското посолство в Лондон чрез социалните мрежи. В по-малките градове имаше около 20, 30 до 50 човека. Най-много хора бяха в София.
 

В София протестиращите се събраха около паметника на Цар Освободител. На място се организира подписка срещу решението за предоставяне на военна помощ на Украйна.

 

Ето какво заявиха участници в похода в столицата:"Не искаме да стане късно и тогава протестите ни да ни спасят от такива решаващи събития и грешно взети решения."

"Не виждам абсолютно никаква логика в това да изпращаме оръжие за Украйна. Не виждам никакви напъни от нашите политици за дипломатическо решаване на конфликта."

 

В Пловдив 50-ина души се включиха в инициативата, като на протеста бе поискан референдум за излизане от НАТО. Пловдивчани поискаха неутралитет за войната в Русия.


Във Велико Търново трийсетина граждани се събраха около паметника "Майка България" в протеста срещу военната подкрепа от България за Украйна.

"По този начин войната ще се задълбочи още повече.“

"Който даде оръжие – това означава, че самозапалва огъня, а не го гаси."

"Това е потенциална опасност за България за влизане в конфликта."

"Няма смисъл от изпращане на това оръжие, защото ни се борим за мир, а въоръжаваме една от страните."

"Ние трябва да бъдем умиротворители, да направим всичко възможно тези два братски народа да седнат на една маса на преговорите."

 

Около 20 граждани и представители на различни политически партии се включиха в протеста в Ямбол. Протестиращата Жени Димитрова заяви:

"Ние не желаем да се изпраща оръжие на която и страна да е било. Ако искаме да имаме България и тя да е нашата родина, ние, българите, трябва да се събудим. Може и да не се изпраща жива сила, но може и да се изпраща. Кой ще ни гарантира?".

 

И Силистра се включи в "общобългарския поход за мир и неутралитет". Десетки граждани се събраха на централния площад, за да заявят мнението си срещу официалното въвличане на България във войната в Украйна. Покани са били изпратени и до редица политически сили, но в Силистра техни представители не се появиха.

 

Правим подписка за мир и неутралитет на България, заявиха организаторите за Силистра Милена Хорозова и Георги Георгиев. "Искаме България първо да се погрижи за себе си и за собствените си деца, но да изпращаме военна техника при положение, че ние нямаме такава дори да подкрепим собствената си армия. Това за нас е нередно", каза Хорозова.

 

"Искаме да сме живи, искаме да са живи украинците, искаме да са живи и руснаците. Ако изпратим оръжие в Украйна, то кого ще убива? Само руснаци ли ще убива? Ще убива хора. Всеки куршум е потенциален убиец. Аз не искам да съм убиец", посочи Георгиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4170 |24.11.2022 “БОЕЦ” протестират пред НС заради “хартиената коалиция”. Сблъскаха се с НСО . 2| 3123 |24.11.2022 Пловдивчани протестират заради план за застрояване на парка до Гребната база . 1| 2830 |23.11.2022 Мондиал 2022: Германският тим протестира срещу липсата на свобода на словото в Катар . 7| 6357 |18.11.2022 Протестиращи обградиха БНТ и барикадираха изход заради Йордан Цонев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads