Реклама / Ads
3| 2896 |12.01.2023 НОВИНИ

Мания за величие! Отварят музей на Ердоган в Турция

.
Турският президент Реджеп Ердоган
Демонстрация на още по-голяма мания за величие показва турският президент Реджеп Тайип Ердоган, тъй като скоро се предвижда да бъде открит негов музей в Истанбул. Той ще представят животът и политическата дейност на Ердоган, съобщават турски медии. Тържественото откриване се очаква да бъде преди изборите.
 

Очаква се на видеостена да бъдат показвани изяви на Ердоган пред различни международни форуми с прочути изрази и цитати. Няма нищо изненадващо в това, защото по този начин функционира пропагандата – чрез повтарянето на лозунги и цитати. Тя въздейства на масовото съзнание, докато го приспи.

 

След отварянето приживе на музей, нищо чудно, след като почине Ердоган, да му бъде издигнат и мавзолей. Така хиляди ще се стичат, за да покажат своята опечаленост и вярност пред мумията, която толкова време води народа в „правилната посока“. Такава е традицията на авторитарните лидери и режими на управление - в Русия, в Северна Корея.

 

Музеят ще се намира в истанбулския квартал "Касъмпаша", в района на Златния рог, където преминават детските и младежките години на турския президент преди да навлезе в политиката. Ще бъде отделено специално внимание и на страстта му към футбола. 

Основно място в музея ще заемат фрагменти от политическата кариера на Ердоган в международен план. На видеостена ще бъдат показвани негови изяви пред различни международни форуми, с прочути изрази, превърнали се в култови цитати, като “One minute”, с който апострофира бившия израелски президент Шимон Перес в Давос или  “Светът е по-голям от пет” - призив на Ердоган към постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН да споделят силата си с Турция и други държави.

 

Ще може да бъдат видени и  паметни фрагменти от над 20-годишната дейност на Ердоган - от кмет на Истанбул, през затвора заради цитиране на стихотворение, до израстването му като основател и лидер на Партията на справедливостта и развитието, премиер и първи президент на Турция, който е избран с пряко гласуване от народа. Той  отново е единствен кандидат за президент на Републиканския алианс на предстоящите избори.  

Експозицията включва и членовете на семейството на турския президент, основно съпругата му Емине Ердоган, представяйки нейни лични изяви в различни страни - изказвания, международни срещи, социални ангажименти.

 

Според утвърдения проект в музея ще се излагат снимки, видеа. Очаква се да има специални ефекти за прожектиране по стените и извън сградата и холограмни техники.

В експозицията се акцентира и на връзката на Ердоган с лидера на Партията на благоденствието, покойния Неджметтин Ербакан, първия ислямистки премиер на Турция през 90-те години, който е негов ментор в политиката. Връзката им прекъсна след като Ердоган основа Партията на справедливостта и развитието с Абдуллах Гюл и Бюлент Арънч. 

 

Отделно място в проекта е отделено на превръщането на Света София в джамия с президентски указ, публикуван в Държавен  вестник на 10-ти юли 2020 г. под номер 31181. Холограмата на джамията също се предвижда бъде в отделна зала.

 

Архитектурата на сградата на музея е със селджукско-османски мотиви. Тя е на няколко етажа, намира се в обширен парк в района, където през 1455г. се е помещавала султанската корабостроителница . Всеки нов султан прибавял нови установки и басейни, използвани при изграждането на военните кораби на османската флота. Тържественото откриване на музея се предвижда да стане преди изборите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2824 |10.01.2023 Министър Пулев: Отварят се седем процедури за 1.2 млрд. лв. за 6-те месеца на 2023г. . 1| 2979 |08.01.2023 Германия предотврати терористично нападение . 11| 3313 |01.01.2023 От днес в Германия се забранява вносът на петрол от руски тръбопроводи . 1| 3613 |28.12.2022 Германия с призив към косовските сърби - да премахнат ”незаконните” барикади

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads