Реклама / Ads
43| 7004 |14.12.2012 НОВИНИ

М. Манолова: Като вземе 50 лв. подкуп, българинът е много честен

.
Мая Манолова
Не е в традициите на българския парламент да се стига чак до ръкопашен бой, заяви Мая Манолова от БСП, коментирайки обичайни кадри от Украинския парламент.
 

С викове и крясъци "Няма ли да млъкнете" и отпор "Не, няма да млъкна" се хванаха за гушите депутатите от БСП Мая Манолова и народният представител от ГЕРБ Емил Радев от ефира на bTV. Манолова обвини управляващите в подготовка за тотална фалшификация за предстоящите избори. „Ей такава врата е отворена в изборния кодекс”, показа тя с ръце и подчерта, че иска двойни подписи под протоколите и поголовен контрол при обработване на данните.

Манолова обвини Емил Радев, че не знае за какво става въпрос, тъй като не е присъствал на заседанията на правната комисия.

Традиционната форма за фалшифициране на изборите е: Ако сте бедни, взимате 50 лв. И понеже българите са честни, щом поемат ангажимента, го изпълняват докрай, разясни Манолова съвестността на хората. Влизате с попълнена бюлетина в джоба отвън, сменяте я в стаичката, и подпечатвате фалшивата навън.

Единствените избори, обявени официално за фалшифицирани, са организираните от тройната коалиция през 2009 г., даде отпор Радев на твърдението на Манолова, че  ГЕРБ са основните фалшификатори на избори.

Защо наблюдателите не могат да присъстват на заседанията на ЦИК и РИК, удари по масата Манолова. Те се излъчват директно, а протоколите се качват на сайта публично, отряза я Радев.

Ръководствата на СИК и обжалваемостта на актовете, както и наличието на ксерокси в секционните комисии станаха други поводи за скандали между двамата депутати.

Искаме да имаме извлечения от протоколите от избирателните секции, да се знае колко са гласували в дадена секция. Всеки да има официален документ, за да можем да направим паралелно преброяване. Защото в момента се подменят протоколи по пътя, настоя Манолова. Оригиналът на протокола ще се преснима, успокои я Емил Радев. А тя остана изненадана, защото от месеци от ГЕРБ отказвали подобна практика, тъй като щяло да излезе много скъпо. Сега всички избирателни секции щели да бъдат заредени с ксерокс, което прави над 11 хил. ксерокса, колкото е броят на избирателните секции.  

Основният спор от опозицията в парламента беше дали да се гласува в неделя. Спомняте ли си последните 20 години да сте гласували в друг ден, попита Емил Радев.

Ако и днес управляващите продължат в същия дух, ще ги оставим сами да си приемат изборния кодекс, ще сезираме всички посланици и европейските институции, заплаши Манолова.

Тя не пропусна да отбележи и приетата от правната комисия въможност за използване на СРС-та при разследване на съмнения за организирано купуване на гласове. В обхвата на разследването със СРС-та попадат организаторите и посредниците при купуването на гласове в полза на определен кандидат. Така ГЕРБ си отваря поле за подслушване на опозицията, смята червената депутатка.

За финал водещият Виктор Николаев разясни, че спорът, който се води в парламента е едва върху 8 текста от избирателния кодекс, а остават още 112.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 5911 |11.12.2012 Иска се освобождаване на Галя Гугушева като зам.-шеф на Апелативна специализирана прокуратура . 41| 6558 |08.12.2012 Е. Михайлов: Хора от ръководството на СДС минаха като башибозук през симпатизантите . 87| 5249 |07.12.2012 Борисов определи социалистите като "накокържени" . 18| 5049 |05.12.2012 Половината народ мераклия да бачка, докато хвърли топа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads