Реклама / Ads
5| 4457 |12.03.2020 НОВИНИ

Манолова за коронавируса: Да се отблокира резерва на НЗОК и махнат лимитите за изследвания

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
Правителството закъсня с редица от превантивните мерки, изпусна ситуацията като не установи първоизточниците на вируса в страната и допусна сред първите пострадали да са именно медиците, смятаМая Манолова.
 

То допусна паника и хаос в превенцията и защитата на гражданите от коронавируса. Правителството създаде Национален щаб, но няма изработен план за действие при пандемия с COVID-19, нито разчети за защита на гражданите, бизнеса и домакинствата от икономическите последици от епидемията. Гражданите се съмняват в достоверността на информацията от щаба и правителството и декларират недоверие в нейната навременност и пълнота. Допусна се лекари и медицински сестри да напускат поради липса на гаранция за тяхното здраве, се казва още в платформата на Манолова.

Предлагат се 12 мерки за защита на гражданите в условията на пандемията:

1. НЗОК да отблокира резерва си и да премахне изцяло лимитите за изследвания и консултации. Да се отблокира и Държавният резерв за покриване на нуждите на гражданите и здравните заведения във връзка с епидемията.


2. Незабавно да се ангажират всички здравни институции и лечебни заведения - болници, лаборатории, лекарски практики и други в системните мерки за защита на гражданите - независимо дали са частни, общински, държавни, др.


3. Да се засилят мерките за ранно откриване на носители на инфекцията и поставянето им под карантина, като се осигури масово изследване на граждани и особено хора в контакт с болни. Да се осигури безплатно изследване за коронавирус на всички болни с вирусни заболявания.


4. Да се осигурят лични предпазни средства за всички лични лекари. Такива предпазни средства да се осигурят и на медицинските специалисти, независимо в какъв тип здравни заведения работят - частни, държавни или общински. Да се осигури адекватно заплащане на дневните им смени и нощния труд и в спешен порядък да започнат преговори с напускащите медицински работници.


5. Да се осигурят достоверни епидемиологични публични данни, за да се формират политиките на базата на надеждна информация и точна медицинска статистика.


6. Да се осигурят своевременно нужните легла, апаратура за обдишване и интензивни грижи и да не се допуска забавяне в снабдяването и дефицит, както вече се случи с предпазните средства, спирта и маските.


7. Правителството да осигури бързи тестове и да ги разпространи в цялата здравна и аптечна мрежа заедно с инструкции за употреба, за да се разшири максимално обхватът на изследваните граждани. Да се спазва правото на пациентите да са информирани за здравния си статус и да определят поведението си на тази база.


8. На аптечната мрежа в страната да се осигурят нужните противогрипни лекарства в достатъчни количества. Да се въведат строги санкции за спекулиращите с цените търговци, обекти и аптечни мрежи.


9. Да се прекрати разнопосочното публично говорене и създаване на паника от страна на премиера Борисов и представители на правителството в условията на епидемията.


10. Правителството да организира информационни кампании и инструкции за гражданите във връзка с епидемиологичната обстановка в страната съвместно със средствата за масова информация, в това число и информационни брошури.


11. Правителството незабавно да представи финансов и икономически анализ на въздействието на епидемията върху бюджета и икономиката на страната и да обяви икономически и социални мерки за ограничаване на щетите върху домакинствата, бизнеса и гражданите.


12. Да се предприемат мерки за защита на хората в домовете за възрастни хора и хосписите и да се организира снабдяването с храна на самотни възрастни хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4107 |10.03.2020 Манолова: Цените на горивата трябва да паднат незабавно поне до 1,80 лева на литър . 19| 5060 |06.03.2020 Мая Манолова: Хората подкрепят Бойка на перваза, а не Бойко . 6| 6441 |04.03.2020 Манолова: Борисов обяви поевтиняване на газа, но скри, че няма да намалят сметките на гражданите . 4| 4309 |02.03.2020 Манолова призова гражданите да подкрепят майките и сестрите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads