Реклама / Ads
18| 5166 |26.02.2014 НОВИНИ

Манолова: Това не е кодексът „Манолова”, a на всички българи

.
Зам.- председателят на парламента Мая Манолова Източник: Булфото
Приетият на 21 февруари Изборен кодекс предизвика много коментари и различни интерпретации. Стана център на публични дебати и медийно внимание, за което благодаря, защото хората имат правото да бъдат информирани по един толкова важен въпрос.

Това заяви Мая Манолова, зам.-председател на НС и председател на Временна комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс в НС, пред журналисти в парламента.

Тя бе категорична, че над 50% от българските граждани са пожелали нов регламент за предстоящия евровот, „затова в резултат на усилена няколко месечна работа, беше приет новият Изборен кодекс, който е изпратен на президента и очакваме неговото решение”.

Тя допълни, че с експертите, работили заедно по кодекса, са изброили 77 нови момента в новите изборни правила. „По-важният, от количествените измерители, е посоката на промените. Най-важната цел - постигане на честни избори, е реализирана чрез новия Изборен кодекс и промените в тази посока са известни на всички”, каза тя.

Манолова обясни, че бюлетините ще имат номера и ще се печатат по реда на наредбата за издаване на ценни книжа от печатниците на БНБ, под контрола на Министерството на финансите и ЦИК, наблюдателите ще бъдат във всички фази на изборния процес, ще има пълна прозрачност в работата на изборната администрация и ще се обжалват всички решения на изборните комисии.

По нейните думи опозицията задължително ще има свои представители в ръководствата на всички изборни комисии и ще бъде осигурено обективно и справедливо медийно отразяване на предизборната кампания. „Едно от най-големите завоевания на новия Изборен кодекс е съчетаването на интегрална бюлетина с преференции, при това тя няма да бъде дълга 2 метра, както се чу в изказванията на представители на ГЕРБ”, поясни Манолова.

Председателят на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс припомни, че повече от 6 месеца с представители на гражданското общество са обсъждани детайлно всички важни теми и всички пунктове на новия Изборен кодекс, като в този дебат са се включили и представители на всички институции, които имат отношение към провеждането на изборите. „Целта беше да бъдат чути българските граждани и затова не е справедливо той да бъде наричан кодексът „Манолова”. Това е Изборният кодекс на българските граждани и искам да благодаря на всички тях”, заяви тя.

По отношение на интереса към бъдещата ЦИК, Манолова обясни, че според новите изборни правила, всички граждански организации ще могат да направят свои предложения за членове на Централната избирателна комисия. „Могат да започнат да обмислят свои номинации. Предложения трябва да готвят и всички партии, които имат право на това, защото срокът за номиниране и публично обсъждане на кандидатите няма бъде особено дълъг.

От името на КБ ние имаме намерението да предложим номинации, направени от гражданските организации, защото сме убедени, че включването на представители на гражданското общество в ЦИК, ще повиши доверието в работата на този изключително важен орган”, заключи Мая Манолова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5265 |26.02.2014 Я. Янев за това бил ли е агент: Босия е на синджирче, дърпат го . 19| 5348 |22.02.2014 Манолова: На евроизборите хората ще могат дори да сменят водача . 64| 5134 |21.02.2014 Ранобудният Борисов: БСП са поспаланковци, затова няма кворум . 11| 5543 |20.02.2014 М. Панайотова: Европарламентът зове ЕК да вземе мерки за фондовете у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads