Реклама / Ads
13| 5112 |17.07.2020 НОВИНИ

Манолова с вълна от въпроси за машинното гласуване. Пита кой го саботира

.
Мая Манолова
Оставката на Борисов е неизбежна. Предсрочните избори - също. И докато на площада гражданският гняв се превръща в първа политическа сила, готова да помете едноличния модел на управление на Борисов и територията на мафията му, то ГЕРБ и статуквото се организират в опозиция и отпор на народния гняв по изключително ловък и подмолен начин – като саботират машинното гласуване.
 

Това заяви Мая Манолова от Гражданската платформа "Изправи се.БГ".

 

Тя поиска да разбере кой е саботирал въвеждането на машинното гласуване и защо техническите стредства не са били оситурени. Въпросите са отправени както към премиера Борисов, така и към президента Румен Радев и партийните лидери в парламента.

 

Затова напомням, че от август 2019 г. е записано в закона, че следващите избори трябва да бъдат изцяло с машинно гласуване за секции с над 300 избиратели. До момента машини обаче няма. Не след 8 месеца, а сега е времето да се даде отговор на обществото къде са машините и защо ги няма. През 2016 година цялата процедура по наем на машини трая 1 месец и 5 дни. През 2019 г. - също малко повече от месец, посочва Манолова.

 

"Господин президент, мафията и мутрите си имат държава, депутати, правителство и партии с техни представители в ЦИК. Как ще си тръгнат мутрите от прехода, ако не ги изгонят машинното гласуване и върховенството на правото? А къде са машините, г-н президент? Питам Вас, защото за премиера Борисов знам – той саботира машинното гласуване от цяло десетилетие. И никой не пожела да му попречи. Тоест, от него действия срещу мафията и в полза на политическите и изборните права на гражданите не е закономерно да очаквам", заяви Мая Манолова.

 

Ето и останалата част от писмото:

 

Г-н президент,

 

Вие приехте новия председател на ЦИК на 20 март 2019 г. Това беше преди повече от година. От тогава пред него стои задачата за осъществяването на машинното гласуване? Защо не е изпълнена? Какъв контрол и кой упражни контрол да се спази законът за въвеждане на машинно гласуване? Кой саботира машинното гласуване в България и ще го спрете ли?

 

Г-н Борисов, към вас въпросите са повече, а отговорите дължите на хората по площадите:

 

Къде са машините за гласуване, за които обещахте на заседание на МС още през февруари 2020 г., че ще бъдат осигурени?

 

Още ли поддържате тезата си, че при предсрочни избори машинно гласуване няма да има?

 

Какво направи ЦИК от края на изборите през 2019 г. до момента (8 месеца), за да подсигури машинното гласуване в цялата страна за следващите избори? В ЦИК ГЕРБ има представители.

 

Кога ще бъде обявена от ЦИК обществената поръчка за машините?

 

Колко ще са машините за гласуване - 13 хиляди, 15 хиляди, между 15 и 20 хиляди са само три от версиите Ви от последните 6 месеца. Установихте ли колко ще са?

Кога ще бъдат доставени?

 

Кой ще ги доставя и инсталира по секциите в страната и кога?

 

Колко време ще е необходимо за обучение на членовете на секционни избирателни комисии за работа с машините?

 

Колко време ще е необходимо за информационна кампания на гражданите за работата с машините?

 

Колко средства са предоставени на ЦИК за машинно гласуване след обещанието ви от февруари 2020 г., че се отпускат пари на ЦИК за осигуряване на машини?

 

Г-н Борисов, саботирате ли машинното гласуване и продължавате ли да смятате машините за „скъп експеримент", който „ще затрудни много българските граждани"?

 

Г-жо Нинова, г-н Карадайъ, г-н Симеонов, г-н Марешки, г-н Атанасов вие имате представители в ЦИК. Настоявайте вашите представители да си свършат работата и да започнат процедура за осигуряване на машини за следващите избори, призова председателят на „Изправи се.БГ".

 

Манолова посочва още, че премиерът Борисов ще направи всичко възможно да запази властта си. Ще лъже, ще протака, ще измисля оправдания. И ще опита и следващите избори да ги спечели, както спечели предишните: с манипулации, внушения и изборни измами. С гласовете на ромските квартали. С подмяна на изборни протоколи. Със стотици хиляди недействителни бюлетини. С негови депутати, носещи чували с бюлетини. Със социолози, обясняващи как никой извън статуквото няма шанс. С почти напълно овладени медии.

 

Ако ги оставим, това, което се случи в София на изборите миналата година, ще се случи отново на парламентарните избори. А „гнилите ябълки" в съдебната система ще му помогнат да спечели вота срещу гражданите. Ако позволим това правителство да организира изборите и ако няма целенасочен граждански натиск да се спази законът и да се въведе машинно гласуване, ще станем свидетели на „София 2" – партиите ще разпределят бюлетините, както е удобно на мутрите, които ги управляват и както разпределят порциите за тях. Но този път порциите ще са хората. Оставим ли ги отново да саботират машинното гласуване, ще купят изборите и ще бетонират мафията, казва в заключение Манолова, като подчертава, че промяната ще дойде само с честни избори и когато гласуват милионите отвратени от политическия фарс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8688 |14.07.2020 Човек на президента с въпроси към Гешев, но отговор не чака . 11| 6760 |14.07.2020 Манолова: Бъдещите политици и министри са на площада днес . 9| 5056 |10.07.2020 Манолова: Ще има вълна от протести до падането на Борисов . 14| 8214 |10.07.2020 Застанал пред сараите на Доган, Христо Иванов отговори на Борисов и му задеде ред въпроси /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads