Реклама / Ads
47| 5738 |14.05.2014 НОВИНИ

Манолова: Вече няма партия-полицай, която да стресира

.
Мая Манолова
Трябва да бъде ясно на българските избиратели, че бюлетините, които ще пускат, ще са без всякакъв номер или идентификация, каза по БТВ депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.
 

Думите й идват в отговор на опасенията на експерти, че уникалните серийни номера на бюлетините (нововъведение в актуалния Изборен кодекс) могат да се засичат със списъците на гласувалите и така да се разбере кой гражданин за кого е дал вота си. Някои даже смятат, че свързани с партии НПО-та регистрират хиляди наблюдатели именно с цел пряк контрол над изборите.

 

Мая Манолова направи показно с бюлетина и урна, от което стана ясно, че единият номер на бюлетината остава на кочана, а другият (идентичен с него) се отрязва непосредствено преди пускането в урната и се поставя в отделна кутия.

 

На въпрос защо тогава брокери на гласове вече инструктират подчинените си да записват 8-цифрените номера, тя подчерта, че това е само тактика за сплашване, но когато опасения в тайната на вота идват от експерти, това са „безотговорни приказки”, които в крайна сметка демотивират хората. Манолова посочи, че социологическите агенции вече не отчитат хора, които се страхуват да кажат коя партия биха избрали, докато преди предсрочните избори през 2013 г. техният дял е бил цели 10%. „Вече няма партия-полицай, която да стресира българските граждани”, категорична бе Манолова. Според нея няма никакъв проблем в това да се регистрират множество наблюдатели от различни организации.


На 9 май по време на русофилско шествие с участието и на лидера на БСП Сергей Станишев беше изгорено знамето на Европейския съюз. Мая Манолова побърза да разграничи Столетницата от вандалския акт. „Не ми е известно да е имало митинг на БСП пред Паметника на съветската армия. Няма как една партия да е отговорна за това какви още граждани са дошли да поднесат цветя и да участват в други прояви”, коментира тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5109 |12.05.2014 Марулите с 30% повече химикали и вода пред био отглежданите . 4| 4862 |10.05.2014 В София за 11 000 деца няма места в детските градини . 7| 5960 |09.05.2014 Двойно повече българи гласуват зад граница . 102| 8430 |09.05.2014 Сергей Станишев: Този, който не помни своята история, няма бъдеще

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads