Реклама / Ads
0| 2600 |15.09.2022 НОВИНИ

Маричич: Конституционните промени в Скопие няма да са никак лесен процес

.
Конституционните промени в Република Северна Македония, нужни за отварянето на преговорните глави за присъединяване към Европейския съюз, ще са трудни, особено предвид призивите за референдум от страна на ВМРО-ДПМНЕ. Истинският въпрос е дали искаме да бъдем членове на Европейския съюз, а не дали сме за разваляне на Споразумението с България.
 

Това заяви пред Македонската информационна агенция (МИА) вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

 

Днес в Брюксел официално започва проверката за съответствие на македонското законодателство с това на Европейския съюз. 

 

По думите на Маричич скринингът на практика е "фаза на диагностика" къде се намира Скопие и какво прави. Според него сега е необходимо РСМ да се съсредоточи върху изграждането на консенсус за продължаване на европейската интеграция, конституционните промени и как опозицията да бъде включена в процеса на преговорите. Маричич очаква скринингът да приключи през ноември 2023 г.

 

"Решено е, че няма повече условия или допълнителни нови условия от която и да е държава членка, включително и от България, но са ясно определени условията, при които водим преговорите и при какви условия ще продължим след скрининга", посочи Маричич. 


По думите му в компромиса със Софея са налице достатъчно гаранции както за идентичностат, така и за езика и няма възможност да се случи "каквато и да е асимилация и българизация". 


От скрининга по думите на Маричич зависи как ще изглежда списъкът със задачи пред Скопие. 


На въпрос на МИА кога очаква да започне процедурата по конституционните промени, необходими за отварянето на клъстерите, като се има предвид инициативата за референдум на ВМРО-ДПМНЕ за анулиране на договора с България, който от своя страна бе отхвърлен от председателя на парламента Талат Джафери, Маричич казва, че това няма да е никак лесен процес.


"Референдум по този така формулиран въпрос в момента не е нужен, още повече, че струва осем милиона евро да се организира. Намираме се в условия на криза, чака ни зима, в която се борим за редовно снабдяване с газ и по-нормални цени", каза още Маричич.


"Истинският въпрос е дали искаме да бъдем членове на Европейския съюз, а не дали сме за разваляне на Споразумението с България, а това споразумение е в сила вече пет години, опозицията имаше възможност да гласуват против него, парламентът има възможност във всеки един момент да го отмени, ако има мнозинство и смятам, че това е по-скоро политическа маневра и политическа игра, отколкото искрено желание за референдум, което само може да ни върне назад", смята Маричим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2877 |12.09.2022 PR експерт: Светът ще се промени светкавично след смъртта на Елизабет II, идва нова епоха . 0| 2732 |09.09.2022 Да не се бърза с конституционни промени, съветва доц. Киселова . 0| 2911 |04.09.2022 Шеф Андре Токев: Осъзнах грешката си и се промених . 0| 2738 |01.09.2022 СЕМ готви промени в процедурата за избор на генерален директор на БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads