Реклама / Ads
4| 2682 |16.03.2024 НОВИНИ

Мария Габриел: Моряците от "Руен" са в добро здраве

.
Мария Габриел
"С помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", сред които и седем български граждани, днес беше освободен. Освободени са и седемте български моряци. Всички те са в добро здраве. Намират се на борда на индийския военен кораб. Той способства за тяхното освобождаване. Полагаме усилия за тяхното своевременно завръщане в България". Това заяви на извънреден брифинг в МС вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.
 

"Още от самото начало Министерство на външните работи в съдействие с всички инстутуции, се ангажирахме с освобождаването на моряците. Целта ни бе получаваме постоянна информация и такава за местоположението на кораба. Радвам се, че ежедневните усилия дадоха резултат", каза вицепремиерът в оставка.





 

Тя добави, че са били поддържани ежедневни контакти на най-високо и оперативно равнище. "В това число с ръководството на водената от ЕС военноморска операция „Аталанта”, охраняваща търговски кораби, плаващи в Арабска море. Целта ни бе получаване на постоянна информация за състоянието на моряците, за местоположението на кораба и проучване на всички възможности за своевременното им освобождаване”, уточни тя.

 

Всички сомалийски пирати на похитения кораб "Руен" са се предали, а 17-членният екипаж е евакуиран. Освободени с седмината българи на борда, стана ясно по-рано тази вечер.

 

Българският товарен кораб "Руен", плаващ под малтийски флаг беше отвлечен през декември. В екипажа има и 7 българи. Един от тях бе ранен и освободен. Останалите 7 са освободени чак сега.

 

Сомалийските пирати, които са завзели плавателния съд през декември, може да са го използвали при превземането на товарен кораб, плаващ под флага на Бангладеш, край бреговете на Сомалия тази седмица, заявиха в четвъртък военноморските сили на Европейския съюз.

 

По-рано беше съобщено, че плавателният съд е бил пресрещнат вчера от индийски военен кораб, по който пиратите открили огън. Така са били предприети действия в съответствие с международното право, се казваше в съобщението.

 

Военен кораб на индийските военноморски сили прехвана отвлечения товарен кораб "Руен" и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат, съобщи говорител на индийските ВМС. По-късно стана ясно, че действията на индийцките моряци са дали положителен резултат - сомалийците са освободили кораба.





До превземането на "Руен" от 2017 г. насам не е имало успешно отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2846 |16.03.2024 Денков и Габриел говориха с Вселенския патриарх за християнските ценности и руската агресия срещу Украйна . 7| 3469 |16.03.2024 Българските моряци от "Руен" са освободени, сомалийските пирати са се предали /обновена/ . 35| 3896 |16.03.2024 Русия без Путин? 5 сценария за Руската федерация . 4| 3541 |16.03.2024 България се сбогува с патриарх Неофит /обзор/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads