Реклама / Ads
1| 4683 |27.09.2014 НОВИНИ

Мерят ни парното спрямо предходната година

.
Новата Наредба за топлоснабдяване показва, че парното ще бъде мерено спрямо изразходваната топлина през предходната година. Експерти отново влязоха в спор за нея.
 

 Тази Наредба е изработена от министерство за икономиката  и е валидна за всички топлофикации в страната. В нея нищо невиждано няма. През юни стартирахме информационна кампания, обясни говорителят на „Топлофикация-София“ Елизабет Павлова по Нова тв. По думите й  всички клиенти на фирмата са получили фактури, в която има данни за топлата вода и и енергията, която е консумирана през последния топлинен период. Във всяка месечна фактура ще има коефициент, с помощта на който клиентите ще могат да си изчислят разходите за парно. Така се определя и количеството топла вода. Общото количество енертия през предходния период се дели на 12. Всеки клиент може да провери колко е консумирала сградата и той. Стъпваме върху реалното отопление от предходния отоплителен период. Новата наредба дава възможност тежестта на зимните сметки да се разпредели и хората да не бъдат стресирани от високи сметки. Сумата се разпределя между всички зимни месеци, успокои тя.

Тодор Кузманов от асоциацията на топлинните счетоводители защити идеята, че трябва да има  има ежемесечно отчитане. Това ще позволи да не се натрупат много пари в изравнителната сметка. Ако метеоролозите кажат, че времето ще е много студено, това може да се отрази на сметката, уточни той. Има няколко проблема, каза адвокат Деялян Петров. Първият проблем е липсата на индивидуални договори. Има едни договори при общи условия и те формално могат да се променят, но Топлофикация нама да го направи. Обикновено се казва, че няма техническа възможност за това. В индивидуалните договори всички подробности могат да се уточнят. Едва сега сядаме да обсъждаме новите правила, възмути се Петров. Кузманова контрира, че по закон  имат право да се сключват индивидуални договори само със стопански потребители. Ако се промени закона ще се съобразим с него, сопна се тя.

Петров уточни, че според съдебната практика Топлофикация води дела срещу клиенти на базата на прогнозни дялове и лихви върху тях. В новата наредба не отпадат прогнозните дялове. Това не е реалното потребление, обясни юристът.  Тодор Кузманов твърди, че единствената точна сметка я има само в края на месеца и каквото и да се прави друго, винаги има разминаване. За това пътя е към реални месечни отчети, добави експертът. Според него от голямо значени е кой мери и как мери изразходваната топлинаната енергия. Ако има проблем  до сега отговаряхме ние, но при новата наредба, приета от миналата година, не се знае, вдигна рамене  специалистът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7325 |02.08.2014 Петър Илиев: Спрямо КТБ извършиха финансов тероризъм . 6| 4584 |21.07.2014 Калфин: Има неадекватнвост на европейско поведение спрямо банките . 15| 5840 |30.06.2014 Ай чиститу! Парното скача. Виж как! . 7| 5048 |30.06.2014 Парното и топлата вода поскъпват драстично: до 19%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads