Реклама / Ads
20| 41073 |25.07.2021 НОВИНИ

Методи Лалов сезира прокуратурата за „с гол г*з таралеж ще мачкаш“ на Борисов към Рашков

.
Методи Лалов Източник: БГНЕС
Току-що сезирах Районна прокуратура - Бургас, за извършено от Бойко Методиев Борисов престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Това написа във Фейсбук общинският съветник от „Демократична България“ в София Методи Лалов. По думите му експремиерът е извършил непристойни действия, наричайки служебният министър на МВР „тоя пияница“, „с гол г*з таралеж ще мачкаш“, „нещастник“.
 

В изложението си Лалов разказва какво е казал Борисов, посочвайки, че думите му не са останали само във фейсбук, а са били широко отразени медийно. 

 

„Въз основа на описаната фактология може да се направи обоснован извод за извършено престъпление от общ характер против реда и общественото спокойствие, включително за неговия автор. Г-н Бойко Методиев Борисов, в качеството му на лице, заемащо отговорно обществено положение – председател на парламентарно представената ПП ГЕРБ, извърши непристойни действия“, посочва още бившият съдия.

Според него лидерът на ГЕРБ „несъмнено премина допустимите граници на свободата на изразяване на мнение“.

 

„Макар обективираните просташки думи и изрази да представляват обидна персонална атака (защитата на пострадалото лице се осъществява по негова преценка и по частен ред), в която прозират и лични мотиви на г-н Бойко Борисов, чрез тях несъмнено се нарушава и общественият ред и се изразява явно неуважение към обществото (...), тъй като същите са в явно противоречие с доброто възпитание и със стремежа за провеждане на спокоен, културен, аргументиран и съдържателен дебат по обществено значимите въпроси, при който несъмнено не следва да се засягат по недопустим начин честта и достойнството на останалите граждани“, пише още Лалов.

 

Целият сигнал можете да прочетете тук:

 

„ДО

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – БУРГАС

ТЕРИТОРИАЛНО ОТДЕЛЕНИЕ – ПОМОРИЕ

 

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

от Методи Орлинов Лалов

 

Относно: извършено престъпление от общ характер по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс (НК) от г-н Бойко Методиев Борисов, председател на политическа партия „ГЕРБ“

 

Правно основание: чл. 205, ал. 1, вр. чл. 209, вр. чл. 208, т. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)

 

УВАЖАЕМИ ПРОКУРОРИ,

 

На 24.07.2021 г., в рамките на своя публична проява в село Бата, община Поморие, област Бургас, започнала в 18:24 часа, председателят на ПП „ГЕРБ“ г-н Бойко Методиев Борисов, изрече редица неверни твърдения, направи манипулативни внушения и отправи обидни квалификации към свои политически опоненти, сред които и такива, които бяха адресирани към служебния министър на вътрешните работи: „Ще ме чегърта и щял да се саморазправи тоя пияница! С гол г*з таралеж ще мачкаш – това мо'а да ти кажа, н*щастник такъв!“.

 

Това публично мероприятие на бившия министър-председател г-н Бойко Борисов беше разпространено чрез излъчване на живо от същата дата и час посредством неговия профил във Фейсбук, като намери и широко медийно отражение и по този начин стана достояние на значителен брой хора, включително на мен.

 

Въз основа на описаната фактология може да се направи обоснован извод за извършено престъпление от общ характер против реда и общественото спокойствие, включително за неговия автор. Г-н Бойко Методиев Борисов, в качеството му на лице, заемащо отговорно обществено положение – председател на парламентарно представената ПП „ГЕРБ“, извърши непристойни действия – каза публично в присъствието на значителен брой хора следните думи и изрази, насочени към служебния министър на вътрешните работи: „тоя пияница“, „с гол гъз таралеж ще мачкаш“, „нещастник“. Макар казаното да е насочено към лице, заемащо публичен пост, към което поради това границите на допустимата критика са по-широки отколкото към обикновения гражданин, чрез него г-н Бойко Борисов несъмнено премина допустимите граници на свободата на изразяване на мнение (в тази връзка вж. разясненията на Европейски съд по правата на човека в решението му по делото Обершлик срещу Австрия). И това е така, тъй като използваните от него думи и изрази по никакъв начин не допринасят към публичната дискусия по даден политически въпрос, чрез тях не се информира обществото за теми от обществен интерес и не се отправят съдържателни критики към поведението на конкретно публично лице. Нещо повече, използваният от г-н Бойко Борисов език (същият употребява често подобен в публичните си изяви) е обективно неприличен и унижаващ и чрез него се изразява оскърбително отношение на автора към друго лице. Макар обективираните просташки думи и изрази да представляват обидна персонална атака (защитата на пострадалото лице се осъществява по негова преценка и по частен ред), в която прозират и лични мотиви на г-н Бойко Борисов, чрез тях несъмнено се нарушава и общественият ред и се изразява явно неуважение към обществото (така и Постановление на Пленума на Върховния съд № 2/29.06.1974 г. по н. д. № 4/1974 г.), тъй като същите са в явно противоречие с доброто възпитание и със стремежа за провеждане на спокоен, културен, аргументиран и съдържателен дебат по обществено значимите въпроси, при който несъмнено не следва да се засягат по недопустим начин честта и достойнството на останалите граждани. 

 

Макар правното квалифициране на деянието на г-н Бойко Борисов да не е задължение на съобщаващия (арг. от чл. 211, ал. 2 и чл. 209, ал. 1 и ал. 2 от НПК), а да е дължимо от органите на досъдебното производство, доколкото в конкретния случай не просто са налице достатъчно данни, от които да се изведе юридическата квалификация, а категорични факти, следва да се посочи, че извършеното от г-н Борисов покрива признаците на престъпния състав по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм.

 

Описаната фактология съдържа достатъчно данни за образуване на наказателно производство (чл. 211, ал. 1, вр. чл. 207, ал. 1 от НПК), поради което и като обществено ангажиран гражданин, юрист, дългогодишен наказателен съдия и политик и в изпълнение на обществения ми дълг по чл. 205, ал. 1 от НПК – като лице, възприело извършено престъпление, което има не само право, но и задължение да уведоми органите на досъдебното производство за неговото извършване (чл. 205 от НПК), което и правя с настоящото съобщение, Ви призовавам да образувате досъдебно производство и да проведете обективно, пълно и всестранно разследване по реда на НПК.

 

       С уважение,  

               Методи Лалов     

            (подписано с КЕП)“

 

Facebook, Методи Лалов




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3217 |19.07.2021 Калоян Методиев не изключва договорки за избори „2 в 1“ и продължаване живота на служебния кабинет . 13| 5461 |17.07.2021 Калоян Методиев: ”Има такъв народ” върви към несистемна неолиберална формация . 8| 3589 |16.07.2021 Калоян Методиев не очаква преговори между ИТН и която и да е партия за съставяне на правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads