Реклама / Ads
2| 3632 |21.03.2023 НОВИНИ

Михаил Неделчев: България да помогне къщата на Димитър Талев в Прилеп да бъде запазена

.
България да помогне за къщата на Димитър Талев в Прилеп Източник: БГНЕС
„Димитър Талев е една от най-обединителните фигури между България и РСМ. Ние искаме държавата да влезе в директни преговори със собствениците на къщата на Талев, да я закупи и тя да бъде запазена“. Това заяви Димитър Панчев, наследник на големия българин Димитър Талев, предаде БГНЕС.
 

Димитър Панчев подчерта, че сюжетът на романа „Железният светилник“ се завърта в знаменитата къща и тя трябва да бъде запазена.

 

Студентски клуб „Кан Кубер“, наследници на Димитър Талев и представители на клуба „Родолюбие и отечествознание“ организираха пресконференция на тема „Къщата на Димитър Талев в Прилеп – възможности и решения“, в която призовават българската държава да направи нужното, за да запази този паметник на българщината в Македония.

 

„Къщата направо пада. Ние сме изгонени от нашата държава. Сърдита съм на България – да не може да събере 100 000 евро за една къща – срамота“.

 

Това заяви и Снежана Аческа, собственичка на къщата на Димитър Талев.

 

Тя поясни, че къщата е голяма с над 10 стаи.

 

„Ще оставя 2 стаи от онова време, както и една библиотека пълна със сръбска, класическа и светска литература. Аз не искам да стана богата от къщата на Димитър Талев – искам тя да бъде запазена и да може да се посещава.

 

Аз обичам България и моля страната да направи нещо стойностно в центъра на Прилеп.

 

Започнах с Първанов, Данаилов, Спас Ташев, говорих с директора на културния център в Скопие, но няма резултат“, заяви още Снежана Аческа.

 

Любомир Талев, роднина на писателя заяви, че турската държава иска да закупи къщата, защото тя е образец за османска архитектура.

 

"Турската държава има целенасочена политика да запазва тези обекти, върху които е имала влияние, това е т.н. мека сила. България трябва да има целенасочена политика към такива паметници, толкова важни за българщината“, заяви още Любомир Талев.

 

„Колко са къщите в България на големи български писатели, които са музеи – много малко. Къщата на Димитър Талев е свята за всички нас – знаменити романи са се развивали в нея“.

 

Това заяви и проф. Михаил Неделчев. „България да има една къща – музей, символ на българската култура и литература в центъра на Прилеп, е задължително да се случи.

 

Като историк подкрепям напълно тази кауза и ще съдействам колкото мога къщата на Димитър Талев да бъде запазена“, подчерта проф. Михаил Неделчев.

 

„Ако имаме проблем – той се нарича безхаберие на българската държава. Ние трябва да съхраним паметта на Димитър Талев, тя може да стане обект на туризъм между двете страни. Този обект може да търси европейско финансиране“. Това предложи и Спас Ташев от БАН.

 

На въпрос на БГНЕС към кои институции са подадени исканията за запазването на къщата на знаменития писател, Димитър Панчев от студентското сдружение към СУ, уточни, че преди пресконференцията са подали писма към МВнР и Министерството на културата, но засега няма резултат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4111 |21.03.2023 България не иска да получи 1.3 млрд. евро тази година по Плана за справедлив преход . 0| 3145 |21.03.2023 Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години . 7| 3722 |21.03.2023 ГДБОП откри в България картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро . 2| 3360 |20.03.2023 Старт на общия проект на ЕК с България за охрана на границите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads