Реклама / Ads

 

12| 2618 |12.08.2021 НОВИНИ

Михаил Неделчев: Политическите процеси днес са доста ирационални

.
Михаил Неделчев Източник: БГНЕС
”Преди да тръгна да се занимавам с конкретна политика, да бъда и депутат, аз се занимавах доста дълго време с историята на Радикалдемократическата партия, това е в дълбокия соц. Много е интересно да се наблюдава самия начин, по който се е родила Радикалдемократическата партия, защото тя се ражда от Демократическата партия на Петко Каравелов. Това са така наречените млади демократи, които наследяват едно течение в самата Демократическа партия, което е било на Алеко Константинов, а тези млади демократи са Найчо Цанов, Тодор Влайков, самия Петко Тодорв - големия наш писател, Илия Георгов.

Това са една група депутати, които не са съгласни с линията на Демократическата партия от последните месеци от живота на Петко Каравелов и те създават нещо като фракция. Самото създаване на Радикалдемократическата партия е дълъг процес, който завършва окончателно през 1906 година. А 1901 е времето, в което те заявяват това свое несъгласие", каза за БНР Михаил Неделчев, български учен, литературен историк и теоретик, литературен критик, народен представител в Седмото Велико народно събрание и в 36-то Народно събрание с листата на СДС".

 

Той подчерта, че тогава основният спор е бил свързан с това дали имаш право и възможности да осъществяваш доста безпринципни съглашения с оглед на това да си на власт.

 

"Това са спорове по какъв начин влизат партиите във взаимоотношения с държавата и по какъв начин търсят своето място във властта, дали това е на всяка цена".

По думите му политическите процеси днес са доста ирационални.

 

"Много е трудно то да се подреди, да се разкаже като една история. Доста ще се узорят и мемоаристи, и стенографи, когато описват всичко това, което се случва през 2020 и 2021 година. Доста е трудно то да бъде рационално обяснено. Има такива периоди в историята, при които алогичното доминира и те са много трудни за описване. Такива периоди са времената непосредствено след 1925 година, времената по-късно при създаването на Големия блок. Това са трудни времена за описване и те много ясно си личат по публицистиката, която произвеждат публицистите, наблюдателите. Те боравят с едни доста сложни термини, които са неясни. Това са думи, които са били известни на съвременниците и изискват бележки под линия. Такива думи като изчегъртване след 20-30 години ще се нуждаят от обяснение".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2528 |11.08.2021 5 приоритета за Варна обединиха политическите сили. Срещата бе по инициатива на депутата от „БСП за България” Борислав Гуцанов . 15| 3073 |29.07.2021 Стела Николова, ДБ: ИТН очевидно смятат, че политическите правила не важат за тях . 0| 2462 |23.07.2021 Консултациите на президента с политическите партии започват . 2| 2529 |03.06.2021 Нинова за санкциите на САЩ: Да се разкрият политическите ментори на този модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ