Четвъртък, 19 Октомври 2017, 01:29
Frognews
7| 3133 |07.05.2016

Миков: Даваме заявка за управлението!

.
Михаил Миков
„БСП премина през прехода, запазвайки своето влияние за разлика от много други партии. Политическите неолиберални проекти са организации без идейна основа, създадени, за да консумират власт.
Днес обществото все по-болезнено осъзнава спешната потребност от друг обществен ред, където отново има място за лявото“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в политически доклад на заседание на 49-ия Конгрес на социалистическата партия. Той подчерта, че огромната част от хората имат леви интереси и имат нужда от истински представител. „Ние имаме история от 125 години – почти толкова дълга, колкото е историята на Третата българска държава. Тя вече е неизменна част от историята на България и Европа. Борбата на БСП за свобода, справедливост и солидарност, е част от нашата борба за бъдещето на България, то е и нашето бъдеще“, каза още лидерът на социалистите.

„Десните решения доведоха до икономическия упадък и социалната деградация. Каквото и да ни говорят днес, ясно е, че не ние, а десните носят основната отговорност за начина, по който се разви страната ни“, категоричен бе Миков. Той отбеляза, че през годините БСП е ставала волен и неволен съучастник в част от десните решения, като призна, че този процес хвърля сянка и върху периодите, в които с участието на БСП в управлението България е преживяла най-добрите си в икономическо и социално отношение години – 2005 - 2009 г.

 

„Кой има интерес от слабата държава, ако не елитите и корпорациите?“, попита Миков в своето изказване пред делегатите и подчерта, че несолидарното общество не може да изгради силна държава. „Трябва да възстановяваме доверието между хората, усещането, че сме част от един народ, че имаме обща национална съдба и интереси, че трябва да сме съпричастни един с друг. Защото само солидарността между хората ще даде възможност за изграждането на силна държава“, подчерта лидерът на социалистите. „Само с честно и безкористно връщане на левите идеи ще можем да се борим за доверието на хората и да чертаем алтернативата за развитие на обществото и държавата. Това е смисълът на всичко онова, което наричат "ляв завой", "връщане към корените на партията" или "изчистване на левия профил на партията",“ добави Михаил Миков. Председателят на БСП бе категоричен, че няма "ново ляво", а има леви ценности и идеали, които партията не бива да загърбва.

 

Доверието на хората в политиката и партиите днес е по-слабо от всякога. Част от този процес е и намалялото доверие в БСП, заяви лидерът на българските социалисти. „Сигурно е правилно от теоретична гледна точка, че с връщането на интереса на хората към политиката ще се породи от само себе си търсенето на леви алтернативи. Но късото политическо време не позволява да разчитаме само на това. Необходимо е, с активна работа, да започнем веднага да търсим и да печелим подкрепа от хората. Най-важното е да продължим да бъдем последователни, честни и открити“, обърна се Миков към делегатите. Той добави, че прекратяването на неполитическите зависимости също носи доверие, като посочи, че тези зависимости нанасят поражения върху лявата политика, защото зад тях надничат частни и бизнес интереси.

„Необходимо е БСП активно да работи за привличането на членове, симпатизанти и съмишленици навсякъде – сред младите и пенсионерите, икономически активните и хората в неравностойно положение, хората на труда, интелигенцията, културата и изкуството, дребните и средни предприемачи“, призова лидерът на партията. По думите му тази работа включва съживяване на позанемарените контакти със синдикати, браншови и неправителствени организации, ежедневна работа с хората на място, реализирането на повече кампании.

 

Въпросът за политическите съюзи е важен за БСП повече, отколкото за другите партии, смята Михаил Миков, който припомни, че БСП носи активите и пасивите от всички свои участия в такива съюзи, а партиите-проекти се разтоварват от отговорност с всяка своя метаморфоза. „Поуката от всичките ни опити до момента е, че политическите съюзи трябва да се правят с политически принципи, с политически субекти, открито и прозрачно, при ясно закрепени публично ангажименти за участниците, при гаранции, че може да се постигне определена политическа цел. Недопустимо е да се правят политически съюзи заради участие във властта на всяка цена“, категоричен бе председателят на БСП.

 

Лидерът на левицата обърна внимание и на въпроса за бившите членове на БСП, потърсили реализация в други формати: „Ако тези партии претендират, че дават ляво представителство, идентично с нашите принципи, и преследват обща с нашата цел, няма как да не се запитаме защо тези другари са напуснали нашите редици. Някои участват в управлението. Как може партия, за която „няма ляво, няма дясно“ да претендира да бъде част от лявото?“, попита Михаил Миков. По думите му истинският политически съюз, към който трябва да се стреми БСП, е единството на ляво мислещите хора в България.

 

Въпросът за предстоящите президентските избори е важен за БСП и за хората, чието доверие търси партията, подчерта лидерът на социалистите. „Трябва да издигнем кандидат-президентска двойка, която ще бъде еманация на националното самочувствие, суверенитета и държавността и ще излъчва достойнство и респект“, заяви Миков, според който в днешна България повече от всякога е нужен президент родолюбец и патриот, който да е гарант за независимостта на нацията и стожер на Конституцията. Пътят за определяне на тази кандидатура минава през консолидация на самата партия и през обединението на всички леви, демократично и патриотично настроени избиратели, подчерта той.

 

„В периода на неолибералния преход се нарушиха традиционно добрите отношения между синдикати и социалисти в България. Наше задължение, като лява партия, е да подадем ръка за сътрудничество със синдикалните организации в България, да насърчаваме с всички средства синдикалното сдружаване и да защитаваме хората на наемния труд в отношенията с капитала. Нашият естествен съюзник са синдикатите“, заяви Михаил Миков пред делегатите на 49-ия Конгрес на БСП. Той добави, че партията може да работи повече и с работодателите, „но ясно и открито, не само за снимка в медиите“. Лидерът на социалистите отбеляза, че в техните организации членуват и дребни, и средни предприятия, които БСП традиционно защитава. Контактите с неправителствените организации също могат да се структурират така, че да способстват за популяризирането на лявата политика, добави председателят на партията.

 

„Отдавна имаше необходимост да се предприемат организационни мерки за укрепване на БСП, но по една или друга причина това не беше сторено“, отбеляза лидерът на партията. „Засилихме колективното начало. Центърът за взимане на решения се премести в колективните органи на партията на различно равнище. Прекратихме практиката политически решения да се взимат в резултат на неполитически зависимости“, подчерта Михаил Миков. Той припомни, че от април 2015 г. е въведено изискването не по-малко от 20% от членовете на ръководните органи на партията на местно и на централно ниво да са младежи и подчерта, че партийното ръководство не е отстъпило от принципа на мандатността, въведен през 2008 г.

 

„Отворихме вратите за процес на обновление. Въведохме механизми за контрол на спазването на решенията на Националния съвет на партията. Електронизирането на членството няма алтернатива. Рязко ускорихме този процес, който позволява по-лесна и ефективна комуникация с нашите членове. Необходимо е още да се довърши започнатото, да се ускори приемът на нови членове, да се въведат правила за кадрова политика“, посочи председателят на БСП.

 

„Навлизаме в период, в който лявото става все по-модерно, в който на БСП приляга в най-голяма степен да бъде водещата политическа сила, която да даде алтернативата и да предложи начина, по който обществото да преодолее кризата, в която се намираме“, заяви пред социалистите Михаил Миков.

Председателят на социалистическата партия подчерта, че днес БСП дава ясна заявка за управлението на страната, като продължава да печели доверие, като не отстъпва от принципните си политически позиции. „Трябва да продължим да се утвърждаваме като център, около който се консолидират левите и демократични сили в България. БСП трябва да продължи да се утвърждава като опозиционна алтернатива на управляващата десница, като партията, която дава политическо представителство на огромното мнозинство на хората. Днес ние трябва да обявим курс към предсрочни парламентарни избори, на които ще се борим за по-силно ляво представителство“, заяви лидерът на левицата.

 

В заключение Михаил Миков отбеляза, че подготовката и кампанията за Конгреса се е провела като национална изборна кампания и благодари на всички социалисти, които са го подкрепяли през последните две години. „Ще продължим заедно напред и нагоре! Защото нашата решимост да отстояваме БСП като лявата партия на България е над всичко. Вярвам, че ще я запазим такава. За да ни има и след още 125 години!“, завърши председателят на БСП.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Има задържани на протеста срещу Порошенко в Киев 0| 1821 |18.10.2017 . Шеф на синдикат: ​Обещаните 55 млн. лева за МВР ​ги приемаме като гавра 1| 2136 |18.10.2017 . Седмина от разбитата група с обвинения за трафик на мигранти 0| 2159 |18.10.2017 . Д-р Димитър Ленков: Бедният българин най-много доплаща за здравеопазване 0| 2178 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах