Реклама / Ads
33| 4864 |04.02.2011 НОВИНИ

Миков препитва Дянков за контрабандата; той не знае

.
Михаил Миков
Бившият вътрешен министър Михаил Миков попита от парламентарната трибуна финансист номер едно Симеон Дянков с колко точно е ощетен бюджетът през 2010 г. от загубите от контрабанда на цигари. Социалистът посочи, че ако потреблението на цигари у нас е на нивото от 2009 г., би трябвало държава да е успяла да събере 400 милиона евро повече или 800 милиона лева.
 

Министърът на финансите обаче бе доста лаконичен в отговора си.

Това е едната страна на проблема. Другата е, че тези средства попадат в структури, които акумулирайки такъв огромен ресурс, стават заплаха за националната сигурност, заяви Миков.По думите му тези структури имат възможност да влияят политически и икономически. Това не са бабите по границата, които пренасят по един или два стека. Това са организирани структури, изтъкна ексвътрешният министър.Отговорът на финансовия министър беше повече от лаконичен.

За да се направи оценка за въздействието върху бюджета от контрабандата на цигари, е необходимо да се знае размера на самата контрабанда. За съжаление в България все още няма официални изследвания, които да публично достъпни, заяви Дянков. Липсата на такива данни отваря широко поле за спекулации, изтъкна той.

В реплика Михаил Миков упрекна Дянков, че се отнася несериозно към темата. Той отново изтъкна, че огромен ресурс - в размер между 500 милиона и един милиард лева, отива в сивия сектор. Това е директно финансиране на престъпността, категоричен бе червеният депутат. Той допълни, че държавата трябва да изготви анализ за загубите от контрабандата на цигари и да спре потока към сивия сектор.

Кажете поне една цифра, обърна се той към Дянков. В крайна сметка финансовият министър „поднесе" малко данни на Миков, като съобщи, че през изминалата 2010 г. са задържани над 242 милиона къса контрабанди цигари.Той изтъкна, че това е рекордно количество и отбеляза, че след назначаването на Ваньо Танов за шеф на митниците, Агенцията работи повече от добре. Дянков припомни и извършената реформа в Агенция митници и подчерта, че дейността й бележи успех в борбата с контрабандата.

След това изказване на финансист номер едно, видимо неудовлетворен, Михаил Миков помоли председателят на Народното събрание Цецка Цачева да следи отговорите на министрите и дали те са по същество. Тя отговори, че ако бъде направена законодателна промяна и я овластят с такова правомощие, ще поеме ангажимент да следи за отговорите. Но за момента нямам такава компетентност, посочи Цачева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 5715 |28.01.2011 НДСВ: Дянков, поучи се от Милен Велчев! . 18| 5062 |28.01.2011 Дянков: Няма пари за вдигане на пенсии и заплати . 1| 5039 |27.01.2011 Миков: Законът за отпуските се прави на инат . 9| 4592 |21.01.2011 Дянков иска референдум за данъците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads