Реклама / Ads
0| 4224 |10.09.2020 НОВИНИ

Милка Христова: БСП няма да подкрепи Годишния отчет за касовото изпълнение на бюджета на Столична община

.
Милка Христова
Капиталовите разходи и оперативните програми са изпълнени на 67 %, което означава неусвоени над 211 млн. лв., посочи заместник-председателят на СОС
 

Няма да подкрепим Годишния отчет за касовото изпълнение на бюджета на Столична община към 31 декември 2019 г. Това каза по време на заседанието на Столичния общински съвет заместник-председателят на СОС и групата на БСП Милка Христова.

По думите й съображенията не са само от политически, а и от практически характер.

„Бях изключително удивена, когато чух числото 97% за изпълнение на приходната част в бюджета. В Приложение № 1, което съпътства Бюджет 2020 г., общите приходи на Столична община за 2019г. са изпълнени на 88%, като приходите по оперативните програми са изпълнени на 67%. Така, общото изпълнение в приходната част е в размер на 84%. Много ми е любопитно разликата до заявените 97% откъде се получава“, каза Христова.

 

„Отчетът такъв, какъвто ни е представен и приложенията към него, задължително трябва да осигурява възможност да бъде анализиран, да дава достоверна информация, така че да могат да бъдат направени съответните изводи, които да послужат за вземане на съответни верни управленски решения“, посочи тя.

Според нея видът, в който е изготвен Отчетът за касовото изпълнение и най-вече приложенията към него не предоставят такава възможност за сравнителен анализ. „Напротив. Като че ли единствената цел на вносителите е да затруднят правенето на такъв анализ“, допълни Христова.

 

Общинският съветник от БСП обясни, че по същество бюджетът представлява уравнение с две части - приходи и разходи, но при представения отчет за касовото му изпълнение едната част от уравнението липсва. „Дадени са събраните приходи и реализираните разходи, но сте пропуснали, според мен съвсем умишлено, две много важни колони в приложенията, както и в текстовата част на отчета, а именно планираните приходи и разходи, обясни Милка Христова - По този начин се осуетява възможността пряко, да се сравни планираното с изпълненото, като удобно се „прикрива” неизпълнението“.

 

По думите й Отчетът на касовото изпълнение на бюджета не е балансиран по отношение на обема на информацията за отделните дейности. "Една част от тях са силно преекспонирани - примерно на здравеопазването и социалните дейности, които са изключително важни, са отделени повече от 7 страници, в които обаче е пропуснато да се отбележи, че за здравеопазване усвояването на средствата е само 74%.

 

„Защо на дейностите по чистотата и управление на отпадъците, за които се харчат повече от 1/10 от бюджетните средства е отделена няма и една страничка?“, попита заместник-председателят на СОС.

 

Тя счита, че основна слабост в Отчета за касовото изпълнение на бюджета за 2019г. е липсата на всякакъв опит за критичен анализ и посочване, на каквито и да е проблеми при събиране на приходите или обяснение за неизпълнението на разходите.

 

Милка Христова се спря и на изпълнението на капиталовата програма залегнала в бюджет 2019г., като изтъкна, че капиталовите разходи и оперативните програми са изпълнени на 67 %, което означава неусвоени над 211 млн. лв. „Дори да приемем, че оперативните програми не са предмет на този анализ, с което аз не съм съгласна, неизпълнението само на бюджетните капиталови разходи е в размер на 100 млн. лв.“, отбеляза тя.

 

„Основна слабост е и липсата на анализ за причините за лошото, безобразно качество за изпълнението на капиталовата програма в частта на извършените през 2019г. строителни и ремонтни дейности. Ремонтите на ул. „Граф Игнатиев”, площада пред църквата „Св. Седмочисленици”, градинката пред СУ, бул. „К. Величков” и начина, по който те се извършиха се превърнаха в ахилесовата пета на управлението на ГЕРБ“, заяви Милка Христова и допълни, че феномените „ремонт на ремонта” и „контрол на контрола” се превърнаха в „запазена марка” за работата на Столична община.

 

„СОС и Столична община са длъжни да вземат всички мерки за осигуряването на качествен инвестиционен процес във всичките му етапи, за да се преустанови недопустимото прахосване на бюджетните средства, както и европейските такива“, каза в заключение заместник-председателят на групата на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4167 |09.09.2020 Калоян Паргов: СО да компенсира родителите на деца, за които няма места в общинските детски ясли . 21| 6563 |08.09.2020 Валентин Златев вече няма общо с „Лукойл-България“ . 33| 11534 |08.09.2020 ”Отровното трио” опровергаха информация на БНТ - няма свикан ”Народен съд” /допълнена/ . 43| 9178 |07.09.2020 Бойко Ноев: Радев да седне да преговаря с Capo di tutti capi? Няма как да стане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads