Реклама / Ads
20| 4308 |25.12.2021 НОВИНИ

Министър Янев: Позицията ми за войски на НАТО в България беше лична

.
Стефан Янев Източник: МО
България е активен член на НАТО и като такъв не може да бъде обект на чужди решения. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в интервю за БТА. Янев коментира позицията си, публикувана преди дни във Фейсбук, относно евентуално разполагане на допълнителни войски на НАТО на наша територия. Той уточни, че в нея е изразил лично мнение в качеството му на министър на отбраната.
 

Това не е национална позиция все още и от тази гледна точка не би трябвало да има спекулации, че това е официална позиция на България към този момент, заяви той.

 

Според силовия министър това ще доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона


Според бившия служебен премиер българските политици трябва да се научат да действат като субект от гледна точка на необходимостта от защита на националния интерес и неговото прокарване в съзвучие с общия интерес на ниво НАТО.


"Апелът ми е националната позиция да бъде достатъчно добре аргументирана, съобразена с националния интерес, и разбира се, в съзвучие с общите интереси за колективната сигурност на НАТО," посочи Янев.


Той подчерта, че имаме нужда от развитие на собствените си способности, като напомни, че като член на НАТО сме поели ангажимент в това отношение.


По думите му съдбата на модернизационния проект за бойни бронирани машини за Сухопътните войски трябва да бъде решена във възможно най-кратък срок.


"Целта ни ще бъде възможно най-скоро да го стартираме - по възможно най-добрия начин и от законова гледна точка, и от гледна точка на защита на българския икономически интерес за участие на български фирми, ако не в пълното производство, поне в частичното производство и последваща поддръжка на този тип техника", допълни министърът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 4047 |24.12.2021 Янев: България не може да бъде обект на чужди решения . 14| 5177 |23.12.2021 Мобилните оператори с позиция относно забраната на министър Нинова . 3| 4916 |23.12.2021 Транспортният министър: Концесионерът на летище София ще ускори инвестициите през 2022 г. . 6| 2899 |23.12.2021 Културният министър позволи 100% заетост на театри и кина, при 100% ваксиниран персонал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads