Реклама / Ads
6| 2985 |18.02.2022 НОВИНИ

Министър Йорданова: България отделя най-висок процент от БВП за сектор „Правосъдие“

.
Надежда Йорданова Източник: БГНЕС
България отделя най-висок процент от БВП за сектор „Правосъдие“, това заяви в кулоарите на парламента ресорният министър Надежда Йорданова, като уточни, че въпреки това няма резултати от борбата с корупцията на високите етажи и усещане за справедливост в обществото.
 

„Освен това вчерашните резултати от социологическите проучвания показват какво е доверието на хората“, допълни тя.

 
„Дебатът относно ефективността на средствата и как се харчат средствата на прокуратурата трябва да бъде воден и аз го подкрепям. Буди безпокойство, че към настоящия момент подходът за програмното бюджетиране в съдебната власт не е въведен ефективно. Аз също задавам въпрос кое обуславя за прокуратурата разходите за почивни бази и обучения да бъдат два пъти повече от общата стойност за средствата за съдилища“, посочи още Надежда Йорданова, цитирана от Дарик.

 

Това изказване на правосъдния министър идва в отговор на въпрос дали трябва да се намали бюджетът на съдебната власт, което предизвика бурна реакция от главния прокурор Иван Гешев вчера. Той изпрати до председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него изрази отрицателно становище относно направено предложение за изменение на проекта за държавен бюджет за 2022 г., след неговото приемане на първо четене от парламента.

 

"Предвиденото намаление на бюджета би представлявало недопустима намеса от страна на законодателната власт в работата на прокуратурата чрез недостиг на средства за функционирането й. То създава сериозна опасност за върховенството на закона с оглед неминуемия опит за контрол над прокуратурата чрез поставянето на финансирането й под условие от нейното реформиране и преструктуриране", се уточнява в позицията на Гешев.

В писмото си до Народното събрание главният прокурор посочва, че приветства осигуряването на необходимия финансов ресурс за развитието на Българската академия на науките, но това не бива да става чрез намаляване на бюджета на други органи, изпълняващи различни цели.

 

„Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи - академици от БАН. Аз съм в много добри отношения с хора, като Антон Дончев, академик Сгурев, Георги Марков и много други. Това са велики българи, които бих нарекъл будители”, коментира още Гешев.

 

Той допълни, че задължение на държавата е да осигури финансиране на всички сектори.

Поредната смешна политическа атака - така Гешев определи решението за намаляване на бюджета за съдебната власт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3412 |18.02.2022 Експерт: Жестът на Джамбазки нанесе сериозен удар по имиджа на България . 1| 3240 |18.02.2022 Бучковски: Шансовете за решаване на спора с България са до края на годината . 1| 3621 |18.02.2022 Министър Василев: Няма да даваме пари за купуване на самолети на хартия . 13| 3356 |18.02.2022 България се прекланя пред подвига на Апостола

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads