Реклама / Ads
3| 3408 |12.08.2021 НОВИНИ

Кацаров дава Борисов, Ангелов и Ананиев на прокурор заради строежа на Детската болница

.
Източник: БГНЕС
Здравният министър д-р Стойчо Кацаров излезе с нова идея - правителствена болница ”Лозенец” да се превърне в детска болница. Предложението си той направи по време на изслушване в парламента. Освен това Кацаров предава на спецпрокуратурата материали, свързани с нарушения при строежа на Националната детска болница. Пред депутатите той изброи хронологично точно какви нарушения са били извършвани и как те са нарушили закона. Той обясни, че тази поредица от законови нарушения, са го довели до ситуация да търси 9 млн. лв.
 

„Няма изрично решение на Министерски съвет за определяне на това място за изграждане на детска болница. На 9 юли 2019 г. министърът на здравеопазването обявява обществена поръчка, в която е посочено, че МЗ разполага с незавършен строеж, в който трябва да се извършат строително-възстановителни дейности. Допуснато е предварително изпълнение на поръчката. На 27 август е създаден консорциум „Детско здраве” от три компании на „Главбулгарстрой”. На 2 април 2020 г. е сключен договор за инженеринг между МЗ и създаденото дружество. До този момент не е извършено никакво действие. На 27 май 2020 г. Камарата на инженерите адресира лично до Бойко Борисов и министъра на здравеопазването, в което се казва, че е подписан договор, без да е доказана експлоатационната възможност за функционално преустройство на съществуващите сгради, без да е ясно как е определена цената, защото няма проект. В писмото си те недвусмислено заявяват, че начинът, по който е обявена за изпълнение обществената поръчка и по който е формирана цената, са индиция за корупция и липсва на защита на огромен обществен интерес, провокиран от нуждата от такава болница”, посочи Кацаров.

 

На 21 юли същата година, вместо да последва строителство, министерски съвет учредява еднолично акционерно дружество с капитал от 100 млн. лв. Месец по-късно е вписана в търговския регистър.  В началото на септември управителния съвет на тази компания вписва ново дружество със същото наименование, но вече не е държавно предприятие, а е еднолично дружество. То е вписано със същите учредителни документи. Тези две дружества съществували в правния мир и до днес.

 

„Това се е случило, продължава и до днес. На 1 октомври е сключено споразумение за заместване – правен абсурд. Министерството на здравеопазването се отказва от позицията си на възложител  и прехвърля правата си на едно от двете акционерни дружества. Направени са и други промени в договора. Отменени са всички разпоредби, свързани в с финансирането на финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Защото първоначално е планирано да се плати по този начин. Изведнъж МЗ се отказва от тези пари. На същата дата новият възложител получава фактора от изпълнител за 9 млн. лв. Седмица по-късно тези средства са преведени на изпълнителя”, обясни Кацаров.

 

Според сключения договор това е авансово плащане за строително-ремонтни дейности, което е втори етап. Първият е проектиране, което липсва. Инвестиционната компания и МРРБ разменят помежду си серия от писма. Кацаров подчерта, че тези действия са се случвали, докато министър на здравеопазването е проф. Костадин Ангелов.

 

„Въпреки, че няма виза, не могат да се извършат никакви действия по изпълнение на проекта. На 22 февруари държавното дружество провежда обществена поръчка за избор на инвеститорски контрол и за строителен контрол. Те са проведени успешно. На 5 юли т.г. МРРБ окончателно уведомява компанията, че не може да се издаде виза за проектиране, нито да се промени подробният устройствен план, тъй като тази сграда не съществува в него от 2011 г. и който и да е министър не може да върне времето назад. Не може да се извърши реконструкция  на част от сграда, която не съществува в устройствения план”, обясни той и посочи, че Детска болница е можело да се построи, единствено ако се разруши съществуващото скеле и се започне строителство на нова сграда.

 

Според министър Кацаров, това е било известно и на премиера Борисов, и на здравните министри, но не знае, защо това не е било взето предвид. Има доклад от предварително обследване, но в него липсва заключителната част и отговор на въпроса за статута на скелето. Кацаров е на мнение, че това е така, защото в противен случай вероятно е нямало да се стигне до обществена поръчка.

 

Предвид всички тези констатирани нарушения, ние сме изпратили всички материали по делото на спецпрокуратурата за извършване на проверка при евентуално установяване на данни за нарушения на служебните задължения на всички длъжности лица, ангажирани по казуса – тогавашния премиер Бойко Борисов, както и двамата здравни министри проф. Костадин Ангелов и Кирил Ананиев, и членовете на директорите на двете дружества, свързани със строежа на детската болница.

 

„На дружеството, собственост на МЗ, са дадени категорични указания да предприемат действия за връщане на авасновите суми, тъй като срещу тях няма извършени никакви действия, както и предписания за прекратяване на договора. Това е фактическата ситуация - грозна картина. Аз съм сигурен, че ние ще намерим тези пари и ще ги върнем на държавата. Не можем да върнем загубеното време. Ако започнем наново, опитахме да намерим подходящ терен за тази болница, областните управители на София ни казаха, че не могат да намерят такъв терен, но дори и да се намери, това ще отнеме 6-7 години“, посочи Кацаров.

 

Според него възможното решение е да не се чака толкова дълго време. Той предложи на депутатите да помислят необходима ли е правителствена болница. Според Кацаров това е подходът и механизъм, който е най-възможен, дори и като временно решение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5167 |12.08.2021 „Възраждане“ предлага промени в процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев . 9| 3913 |11.08.2021 Д-р Кацаров се замеси в нов скандал заради болницата в Казичене . 24| 9670 |11.08.2021 Слави Василев: Наблюдаваме абсолютен провал на „Има такъв народ“ . 1| 4078 |11.08.2021 Д-р Кацаров: Никой не е мислил да налага мерки. Данните не изискват такова нещо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads