Реклама / Ads
14| 6533 |04.08.2021 НОВИНИ

Министър Комитова: Разочарована съм от нападките към служебното правителство

.
Виолета Комитова
Разочарована съм от неочакваните нападки към служебното правителство в последните дни. „Фактите са следните – служебното правителство вече си отива, ние сме на път да имаме ново правителство, ако някой е искал да критикува служебното правителство е имал възможност от 11-ти май до онзи ден да го критикува.” Това заявява министър Виолета Комитова
 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова направи равносметка за свършената работа по време на мандата на служебното правителство в интервю за „Блумбърг тв. Тя заяви, че е управлявала в екип и решенията по сложните въпроси са били взимани след внимателно изслушване на всички мнения. „Това е част от моя креативен модел. Използвам идеите, ума и креативността на всички хора, които са около мен", каза Комитова и допълни, че в управлението всеки ден възникват ситуации, които изискват нестандартен подход. „Не можахме да свършим докрай задачите, но начертахме пътя, по който трябва да се решават", заяви тя и призна, че се чувства удовлетворена след решаването на сложни казуси.

 

Като акцент в бъдещата Програма за енергийна ефективност на обществени и жилищни сгради, част от Националния план за възстановяване и устойчивост, министър Комитова посочи завишените изисквания за качество на извършените дейности. Ще се търси повече устойчивост на проектите. Доказаните енергийни спестявания ще трябва да са над 30%. Например, ако сграда, която преди санирането е харчила 100 единици енергия, след санирането трябва да е минимум с 30% надолу. „Иначе считаме, че не сме постигнали целите, не сме изпълнили критериите на програмата. Другото много важно нещо е, че тези проекти ще се заплащат от ЕК, когато се реализират и докажат, че са изпълнени критериите. Следователно, ако някой си позволи да направи някоя измама или да не изпълни критериите, проектът ще го има изпълнен, сградата ще е санирана, но няма да получи финансиране. Т.е. имаме завишаване на контрола върху разходването на тези средства", даде конкретен пример министър Комитова.

 

По отношение на въвеждането на електронно строително разрешение, тя уточни, че от 1992 година всички строителни книжа, които се изработват преди започването на строежа, се създават в електронен вариант, но после тези строителни книжа се печатат на хартия и се внасят в съответната администрация за одобряване и съгласуване. Тя изрази учудването си от остарелите практики, въпреки че от години се говори по тази тема, имало е дори министър, отговарящ за електронното управление в предишното правителство, изразходвани са и финансови ресурси.

 

В равносметка за постигнатото през последните два месеца и половина министър Комитова отчете работата по въпросите от комисията „Манолова", осветляването на раздаването на пари от държавния бюджет по инхаус, работата по няколко спешни наредби – за достъпна среда и за паспортизацията на сградите, подготовката на много съществени изменения в ЗУТ, въвеждането на строг режим и контрол да се строи с разрешение за строеж, ускоряване на процесите по издаване на такива разрешения и решаването на много текущи въпроси, казуси по жалби на граждани, много срещи с хора, институции и организации. Тя благодари за голямата професионална подкрепа от всички браншови организации.

 

Виолета Комитова обясни, че времето не ѝ е стигнало за много неща. Като например за един от големите дефекти в системата – липсата на планиране на строителните процеси, които се отнасят за държавни обекти. „Ако ако имах повече време, бих планирала за 2022 г. точно колко строежи можем да си позволим. Не бих започвала нови строежи, защото те няма да са обезпечени финансово", каза тя и допълни, че в момента се извършват ремонти на пътищата в цяла България на честна дума на фирмите, възложени поръчки за ремонти нямат финансов ресурс, а това е огромен стрес. Според нея трябва да се обърне повече внимание и на контрола върху изпълнението на започнати вече строежи.

 

Министърът отново представи идеята си навсякъде, където е възможно да няма инженеринг, процесът да се раздели на 2 – на проектиране, което произвежда строителните книжа и точно по размери, по количества да се изчислява всичко, което ще е необходимо за бъдещия строеж, ориентиране за приблизителната стойност, след което да се провежда търг за изпълнение на строителството. Тя уточни отново, че инженерингът оскъпява проектите, а и е възможно да генерира корупция.

 

Арх. Комитова посочи какво е спечелила и загубила с приемането на ангажимента да бъде служебен министър. „Категорично това не е сделката на живота ми", каза тя и допълни, че е загубила много нерви, време, много почивка, защото е трябвало да се работи и събота, и неделя. „Но също така спечелих страшно много неща. Първо, спечелих цялостен поглед върху инвестиционния процес, който касае национални обекти – пътища, ВиК, друга национална инфраструктура. Също така спечелих много нови приятели. Спечелих симпатиите на много Ваши колеги-журналисти, макар в началото някои да бяха негативно настроени към мен. Смятам, че спечелих и много народна любов, защото всеки ден получавам поздравления от хора, които не познавам, така че, ако това са някакви печалби, това е моята", откровена беше министър Комитова.

 

Тя заяви, че е много разочарована от неочакваните нападки към служебното правителство в последните дни. „Фактите са следните – служебното правителство вече си отива, ние сме на път да имаме ново правителство, ако някой е искал да критикува служебното правителство е имал възможност от 11-ти май до онзи ден да го критикува."

 

По отношение на пост в следващ редовен кабинет, арх. Виолета Комитова уточни, че никой не ѝ е предлагал да участва в някакво правителство и се подготвя психически за почивка, за да посвети време на семейството и дома си, които са били ощетени през изминалото време. „Ще продължа традицията – аз стоя лятото дълго време на морето – на българското море, и смятам веднага да замина натам", каза в края на разговора арх. Виолета Комитова.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3444 |04.08.2021 МС пита КС може ли правосъдният министър да предлага освобождаване на „тримата големи“ в съдебната власт . 17| 26187 |03.08.2021 Хаджигенов: В предложените вътрешен и правосъден министър не виждам пламък и гняв да се борят с ламята . 13| 8037 |03.08.2021 Тенор, внук на легендата Петър Слабаков, е кандидат за културен министър . 17| 4101 |03.08.2021 Кандидатът за премиер е бил войник в Генералния щаб, Генчовска ще е първата жена военен министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads