Реклама / Ads
33| 7644 |28.05.2008 НОВИНИ

Министър Масларова се облажила с военни имоти, помага й офицер на прикритие

.
Скандал с военни имоти тресе Стара Загора. Като главен герой в заменките от типа „кон за кокошка" се изявила социалната министърка Емилия Масларова. Сделките са извършвани с подставени лица, но за тях знаели мнозина.
 
Местната власт не смее да извади „на светло" скандалните заменки, поради страх от гнева на Масларова и съпругът й, но тайно се надява, че прокуратурата ще се заеме с проверка на многобройните сигнали. Достатъчно е да се проверят механизмите на сделките, кой стои зад фирмите и по какъв начин е ставало всичко, за да се разбере как са ощетявани военното министерство, армията и държавата, твърдят източници от МО. Достатъчно е една обикновена ревизия и проверяващите ще се натъкнат на добилия широка гражданственост факт, че в основата на най-апетитните замени стои не кой да е, а самият социален министър - г-жа Емилия Масларова. Разбира се чрез фирми, които формално прекъсват иначе видимата с просто око връзка на „сделките", стоящи в основата на замените.

За да си подсигури секретност и безнаказаност за далаверите, министър Масларова направила многобройни опити да свали тукашния шеф на РДВР ген.Тончо Михайлов и да го замени с доверения си човек Венцислав Драганов, бивш служител на Шесто управление на ДС, който всъщност е и официалното лице на икономическите структури на Масларова на територията на Старазагорска област. Опити за сваляне на Михайлов са правени при двама бивши министри  на вътрешните работи проф. Георги Петканов и Румен Петков. След назначаването на Михаил Михов за министър са проведени разговори и с него по същата тема, твърдят от МВР.

По времето на Петканов Масларова постига частичен успех, твърдят запознати. Тя успява да убеди министъра да назначи на работа в НСС (контраразузнаването) неин човек като офицер на прикритие. В качеството си на такъв, той е имал достъп до секретна информация и възможност да прикрива сигнали за далавери, където е споменавано и нейното име, както и да манипулира информации, свързани с дейността на фирми от нейния бизнес кръг. Този човек продължава да работи и върши услуги и досега.

Говори се, че неотдавна същият служител е поискал икономически достъп до поръчки за групата от фирми, чрез които Масларова трансформира държавен паричен ресурс в собствен от новоназначения директор на държавната ТЕЦ - 2 в град Раднево. След като му е било отказано от директора, офицерът оклеветява в служебен рапорт до ГДБОП директора на ТЕЦ-2, приписвайки му несъществуващи пороци. Същият доверен офицер често е забелязван в компанията на Антон Масларов, съпруг на министърката и двигател на бизнес интересите й в Старозагорския край. Особена слабост той имал към сделките с петрол и горива. Много е вероятно проверяващите да се натъкнат на факти, как фирми, близки до Антон Масларов и ченгето на прикритие, са продавали нискокачествени гориво на почивни домове под „шапката" на Социалното министерство в курорта Павел баня, например. Горивото се оказва опасно и уврежда горивните системи на парното отопление, но с името на Масларова скандалът се потулва и до разследване не се стига.

sz.jpgИнструментариумът от фирми, с които се оперира в ограбването на държавата от името на Масларова са: фирма „ТЕМА" ООД - главно действащо лице, собственост на Венцислав Драганов и Елена Римпонова, която пък е собственичка на фирма „ЛЕНА" , в която се труди Антон Масларов. Интерес представлява и довършването на сграда за социален дом в Стара Загора, проект, който се финансира от Социалното министерство и се оценява на на близо 10 млн. лв. В отговор на депутатско питане премиерът Сергей Станишев обявява точно тази сума и допълва, че става дума за изграждането на социален дом. Всъщност истината е, че се извършват само довършителни работи, тъй като сградата е построена отдавна... Излиза, че някой е заблудил Станишев. Фактите могат да се проверят за броени часове. Търгът е спечелен от фирма ГД „Стара Загора-2007" - фирма, регистрирана 3 дни след отпускането на парите от Социалното министерство. При обявяването на поръчката през м. ноември 2007 г, такава фирма не съществува. Като основен собственик в нея е вписано юридическо лице фирма „Конкордия", чийто предмет на дейност е доставка на горива, а като лице за контакти в договора е дадено името на Венцислав Драганов. Между другото фирма „ЛЕНА" , макар че е с предмет на дейност „счетоводни и одиторски дейности" при предишният директор на ТЕЦ-2, фирмата „ЛЕНА", сключва договор за обществена поръчка на стойност над 5 мил. лв. без ДДС за доставка на горива за теца.

Близкият на Масларова Венцислав Драганов, е собственик и на фирма „Армира" ЕООД, собственик на едноименният хотел „Армира" на Старазагорските бани. Хотелът се радва на много интензивен човекопоток, не за това, че е евтин, а за това че в него се провеждат всички мероприятия в региона, финансирани от държавата и най-вече от социалното министерство. Също лесен казус за проверка. Интересна е историята на хотела. Той е построен на базата на бившата почивна станция на държавното дружество „Водно стопанство" - гр.Стара Загора. В един момент Е. Масларова успява да смени тогавашния директор с доверено лице. Става дума за Сергей Петров, кадър на БСП, по това време безработен. Точно Петров продава на специална, разбирай супер ниска, цена социалното съоръжение на посочена от Масларова фирма, твърдят запознати.

Друго интересно мероприятие на тандема Масларова-Драганов е ремонта с подставени фирми на почивната станция на мини „Марица Изток". Там цените на отделните строителни и ремонтни дейности са надписвани некоркократно по сравнение с тези от съществуващата практика. В резултат се реализира печалба в размер на почти 3,5 млн.лева. Говори се, че част от тази печалба е инвестирана във втората кандидатпрезидентската кампания на Георги Първанов. Така се говори в Стара Загора, но само една задълбочена проверка би могла да потвърди или да отрече мълмата сред местната общественост. Говори се също, че г-жа Масларова упражнява натиск върху Георги Йорданов, директор на областната данъчна администрация с една единствена цел - да не се проверяват близките до нея фирми.

Най-интересният момент е обаче този със заменките на военни имоти. Хора от военното ведомство твърдят, че срещу два панелни апартамента в краен квартал на Стара Загора фирми на Масларова получават от Военното Министерство следните активи :

- Помещение в центъра на града на пресечката на бул. „Симеон Велики" и ул. „Димчо Стаев", в което в момента се помещава представителство на AUDI.

- Ресторант „Морско око", който в момента се преправя на казино.

- Сградата на бул. „Методи Кусев" под военния стол, където се помещава офиса на фирма „ТЕМА"ООД в момента.

- Магазин в супер центъра срещу сградата на „Пожарна охрана".

Разбира се всичко това са твърдения на хора от среди на БСП, военното министерство и МВР. Независимо един от друг тези източници са убедени, че една истинска проверка на изнесеното ще потвърди техните сигнали. Frognews.bg е готов да публикува и други мнения по въпроса, както и опровержения на горните твърдения. Все пак прокуратурата е тази, която може да провери, след което да отхвърли или потвърди изнесеното.

Текст към снимка: Мнозина наричат вече Стара Загора "градът на Масларова". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4970 |22.05.2008 Бойното кръщение на министър Николай Цонев ще е в Афганистан . 35| 4958 |16.05.2008 Е. Масларова: Правителството е мъдро, то не обогатява себе си, а хората . 6| 4735 |13.05.2008 Свиване на разходите, препоръча министър Орешарски . 11| 8065 |06.05.2008 Военният парад демонстрира силата на българската армия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads