Реклама / Ads
2| 4942 |01.04.2014 НОВИНИ

Министър Михайлова: До 13 април уведомяваме ЕК за обществените поръчки

.
Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова Източник: Булфото
На финала сме с проверките по програма "Околна среда". Отне ни малко повече време, отколкото очаквахме, защото се наложи да направим проверки на 246 обществени поръчки за периода 2010-2013 година.
 

Това каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в ефира на БНР. Тя припомни, че в края на октомври 2013 г. в управляващия орган се е получило писмо от ЕК, в което Комисията изразяваше своята позиция по стара кореспонденция.

Това беше първият сигнал, че има сериозен проблем в провеждането на обществените поръчки за периода 2010-2013 година. Тогава нашата реакция беше да приемем становището и да променим подхода при определянето на санкции по повод смесването на критерии.

На 27 ноември получихме отново писмо, в което ни се казваше, че се прекъсват междинните плащания. Направихме си план за действие и на 13 февруари имахме отново писмо от офиса на одитния отдел на дирекция "Регионална политика", в което ни се определяше срок от два месеца, за да реагираме. Този срок изтича на 13 април и той е нашият окончателен срок да изпратим данните, според изискванията на колегите ни от ЕК, заяви Михайлова.

Очертава се санкцията да бъде около 100 милиона лева, размерът на грешката се повтаря в група от проекти и обществени поръчки, в момента одит на средствата от ЕС прави повторна проверка на извадка от всички проверени договори, ние се презастраховаме. Нашите аргументи в защита на бенефициентите са в няколко групи.

Първо, че 2010-2013 обхваща период, в който са правени промени в закона за обществените поръчки. Вторият ни аргумент е, че общата стойност на тези договори е 1 милард и 500 милиона, но сертифицираните от тях разходи са 559 милиона.

Изключителното забавяне на програмата намалява обема на финасовите средства. Когато през юни миналата година изпълнението на програмата беше само 23 процента разплатени, към днешна дата програмата има над 52 процента разплатени. Това показва, че изпълнението на програмата се случва през тези последните години, коментира още министрът.

На въпрос как се отразява на процеса освобождаването на 50 човека от Министерството, които, както твърдят от опозицията, са експертен персонал министър Михайлова обясни: "В множество одитни докалди много пъти е повтаряно, че не е необходимо да има междинно ниво, защото това затруднява комуникацията с бенефициентите и дава възможност да се изпращат разнопосочни сигнали към общините. Ако сме направили нещо, направили сме това, че сме оптимизирали системите."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8463 |01.04.2014 Някои се шегуват на 1 април, други - целогодишно . 0| 5477 |31.03.2014 Април по-топъл от обичайното . 3| 6884 |29.03.2014 До 22 април ясни листите за евродепутати . 3| 5693 |26.03.2014 Министър Клисарова: Ще опазим абитуриентските баловете от изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads