Реклама / Ads
9| 3927 |28.05.2021 НОВИНИ

Министър Петков: Защо данъците ни влизат в банка, която раздава огромни кредити на 20 човека, без да развива бизнеса?

.
служебният министър на икономиката Кирил Петков Източник: стопкадър, Нова телевизия
Българската банка за развитие трябва да съществува, за да подпомага малки и средни предприятия, не за да дава по 100 млн. на работещи големи бизнеси. Надзорът трябва да е пазител на публичния интерес, но те не са единствени. Другите трябва да са министерството и правителството. Те са директно отговорни дали спазват закона, но реално принципалът – Министерството на икономиката е трябвало да се намеси много по-рано. Това каза пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Той припомни и смяната на Стоян Мавродиев, който беше председател на Управителния съвет. По думите му Надзорният съвет тогава е бил същият.

 

„Когато от 1.9 млрд. се дадат 1.7 млрд. на 20 клиенти, аз твърдя, че този начин на кредитиране е несвойствен. Защо моите и вашите данъци да влизат в тази банка, която раздава големи кредити и не развива бизнеса? Заради банковата тайна, онзи ден новият Одитен комитет влезе в банката. Предстои да се направи проверка. Някой, който е решавал да се дадат тези големи кредити от ББР, не е следвал закона за ББР, който казва, че те се дават на малки и средни предприятия. Това е очевидно. Тук казваме, че основната задача до този момент е да дава огромни кредити, които не са в устава й. Ако тази банка трябваше да дава такива кредити, тя по-добре да не съществува“, обясни Кирил Петков.

 

„Процедурата работи много странно. Преди някой да бъде сменен за нов Надзорен съвет, трябва сегашният да предложи нови кандидати към БНБ. Това е странно, но е факт - за да се самоуволниш едва ли не трябва първо да одобриш потенциални нови кандидати. Т.е. без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ”, обясни министърът.

 

По думите му одобрението на БНБ отнема до 60 дни. „Когато оттам се одобрят нови кандидати, не е задължително те да бъдат сменени . Т.е. имаме един нов отбор, одобрен от БНБ, но ако решиш да ги смениш – те са в готовност”, посочи Петков.

 

„В деня на указа – 11-ти аз подадох документи към БНБ за надзор с питане може ли тези хора потенциално да участват в смяната на бъдещ надзор, за да не губя тези 60 дни. Оказа се, че указът е от 11-ти, но моето встъпване в длъжност е на 12-ти”, допълни служебният министър на икономиката.

 

„В БНБ хората до момента си карат по протокол. Нямам оплакване от тях. Единствено ги моля да вземат максимално бързо решене за оценка на кандидатите, които се входират днес в тяхната банка”, коментира Петков.

 

Що се отнася до твърдението за спрените помощи за бизнеса, министър Петков уточни: „Никакви помощи не са спрени до тези, които трябва да се изплатят. В бюджета са заложени помощи до май месец, за юни няма нови заложени. Тези, които си ги чакат, ще ги получат. Няма спиране по никакъв начин.“

 

„Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите организации, профсъюзите и банките за това как да има максимално голяма ликвидност в пазара плюс максимално голяма помощ в етап, в който малките и средните предприятия трябва да се възстановяват”, обяви Петков.

 

„Ще има много повече ликвидност за малките и средните предприятия, но за да се случи това, трябва да съберем частния капитал в банките плюс помощта на държавата, като това ще влезе заедно в пазара, защото ако се разчита само на бюджета, няма да никакви заложени мерки след май месец”, каза още той и допълни, че идеята е одобрението да става страшно бързо, така че да не се бавим през административни процедури. „Ще използваме за част от новите мерки, които ще обявим, самите търговски банки, така че те да разпределят възможността за ликвидност до малките компании”, поясни служебният министър на икономиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5820 |28.05.2021 Уволнените от ББР пропуснали срещата с министър Петков, защото не обичали да се снимат . 3| 3080 |28.05.2021 Случаят „ББР“: Министър Петков се среща с големите кредитополучатели . 0| 3121 |27.05.2021 Министър Светлан Стоев присъства на неформалната среща на външните министри на ЕС в Лисабон . 0| 3241 |27.05.2021 Министър Денков към Боршош за детските градини: Да не абдикира от своето задължение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads