Реклама / Ads
2| 5395 |23.09.2022 НОВИНИ

Министър Пулев: Писахме „Слаб 2“ на ББР, намалихме заплатите на шефовете на 2000 лева

.
Александър Пулев Източник: стопкадър, БНТ
След анализите на работата на Българската банка за развитие мога да кажа много малко положителни неща. Към този момент тази банка не работи добре, не работи ефективно и не се управлява ефективно. Има и големи пропуски. Това каза по БНТ служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.
 

„От понеделник тече одит на Сметната палата в Българската банка за развитие, като това е първият одит в тази институция. Обхватът на тяхната работа ще бъде 2020-2021 г.“, съобщи той.

 

„За този отчетен период за цялата календарна 2022 година до този момент отпуснатите нови кредити са 342 милиона лева, а към момента изпълнението е много слабо. Към края на август банката е подкрепила много малък брой клиенти с общи експозиции около 60 милиона лева. Къде са 60 милиона лева в края на август спрямо тези 342 милиона?“, попита Пулев.

 

„Имаме много ясна визия за нещата. Първо изпратихме много конкретно послание към Надзорния съвет и към момента оценката, която поставихме, е слаб 2. Има трима експерти, които са много интелигентни, но резултатите са слаби и ние намалихме заплатите на всеки един с пет пъти - на 2000 лева. Ще предложим нови хора в надзора, които ще работят на същите намалени условия, но които ще дадат нужната стратегия и визия, за да може да работи по-добре банката като цяло“, допълни министърът.

 

Той съобщи, че се разширява продуктовият портфейл на банката. „Целта е да се подкрепят малки и средни предприятия. Няма да пипаме лимита от 5 млн. лева. Ще насочим два нови продукта, разработени в момента. Ще насърчаваме съфинансирането там, където има водеща международна институция. Т.е. ББР ще участва като съкредитор по големи експозиции, само при условие, че тези експозиции се управляват от друга страна - репутационно издържана“, обясни министърът.

 

„Другата мярка е изцяло по инициатива на екипа на министерството. В момента сме в дискусия с Българската фондова борса. Насочваме част от кредитите през публичните пазари. Цялата документация по тези кредити ще бъде публична“, допълни Пулев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2770 |23.09.2022 Осъдиха на смърт бивш китайски министър заради подкуп и други престъпления . 1| 2699 |23.09.2022 Военният министър: Няма данни дали българи с руски паспорти са мобилизирани за войната в Украйна . 1| 2798 |21.09.2022 Военният министър: Риск за България има, но пряка заплаха - не . 6| 6835 |21.09.2022 Бившият военен министър Шаламанов: Мобилизацията в Русия означава провал на ”специализираната военна операция”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads