Реклама / Ads

5| 2649 |20.01.2022 НОВИНИ

Министър Сандов участва в неформалната среща на министрите по околна среда на ЕС във Франция

.
Източник: МОСВ
Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов участва в неформална среща на министрите по околна среда. Тя се провежда в Амиен, Франция на 20 и 21 януари 2022 г. и е традиционната за всяко ротационно председателство на ЕС, съобщава МОСВ.

Една от основните теми за дискусия през първия ден на двудневната среща бе свързана с устойчивата употреба на пестициди - въпрос с особена важност както за земеделието, така и за опазването на човешкото здраве и околната среда.

 

В изказването си министър Сандов акцентира на необходимостта от прилагане на ефективна европейска рамка, която да подобри информираността, да повиши защитата срещу неблагоприятното въздействие на определени вещества върху хората и природата, както и да установи нулева толерантност към остатъци от пестициди във вносните продукти.

 

„Необходимо е да повишим осведомеността и знанията и да засилим контрола върху употребата и прилагането на продукти за растителна защита, като същевременно осигурим ефективни стимули за благоприятни алтернативи с оглед опазване на човешкото здраве и околната среда“- изтъкна той.

 

Министрите обсъдиха и въпросите свързани с прилагането на Стратегията за устойчивост в областта на химикалите, която е важна стъпка към постигане на целта за нулево замърсяване и осигуряване на нетоксична околна среда.

 

В първия ден на срещата бяха дискутирани обезлесяването и деградацията на горите в световен мащаб и ролята на ЕС за предотвратяване на тези процеси. Разширяването на земеделските земи за производство на стоки е основен двигател на загубата на естествени местообитания в трети страни, като това сериозно възпрепятства и усилията на ЕС в борбата с изменението на климата. Ето защо, според България, законодателството на ЕС трябва да противодейства на тази тенденция с подходящи мерки, за да гарантира, че добивът и потреблението на продукти, внесени в ЕС, не допринасят за обезлесяването и деградацията на горите в световен мащаб.

 

В рамките на Съвета министър Сандов проведе двустранна среща с румънския министър на околната среда, водите и горите Барна Танчок, с когото обсъдиха замърсяването на въздуха по северната граница на страната ни, както и възможностите за двустранно сътрудничество.

 

Утрешната сесия ще продължи със съвместно обсъждане на министрите на околната среда и министрите на енергетиката по въпросите на справедливия преход към ниско емисионно развитие и ролята на горите в борбата с изменението на климата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 2782 |20.01.2022 Следствието иска да участва в съдебната реформа . 3| 4213 |20.01.2022 Министър Проданов за мерките, щетите и компенсациите на туристическия бранш . 25| 38000 |20.01.2022 Андре Токев даде урок по достойнство на ексминистър Горанов и прокуратурата . 4| 2414 |20.01.2022 Министър Денков: Не обсъждаме удължаване на учебната година
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ