Реклама / Ads
5| 3618 |16.12.2021 НОВИНИ

Министър Сандов: Възможно да нямаме достъп до ресурсите по фонда за справедлив преход

.
Борислав Сандов Източник: БГНЕС
Опасявам се, че е възможно да нямаме достъп до ресурсите например по фонда за справедлив преход, ако не сме заложили по-кратки периоди за излизане от въглищата. Но това трябва да бъде потвърдено на най-високо ниво. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.
 

„Разбира се, никой не трябва да остава извън борда, никой не трябва да бъде ощетен от този процес – в лицето на работниците, които в момента са ангажирани“, добави той.

 

„Сега заради високите цени на газа въглищата са икономически атрактивни, но при връщане на цената надолу, отново ще станат скъпи. Защото там големият утежняващ фактор е пазарът на емисии“, коментира Сандов.

 

Той декларира готовност за разработване на допълнителни планове - не само спрямо 2036 г., а и към 2030 г., както и план какво би се случило „ако икономически те рухнат до 2026 г., каквито предвиждания по думите му има.

 

„Трябва да вдигнем нивото на рециклиране и предотвратяване на отпадъците“, заяви още екоминистърът.

Сандов предлага законодателни промени, с които областните управители се освобождават от отговорността за почистване на реките.

 

„Тъй като те нямат бюджет, нямат ресурс, нямат такъв тип служители, които могат да правят това нещо и се затрудняват. Това е една от причините да се затлачват реките.“

 

Екоминистърът предлага с това да се занимават държавните горски предприятия, които според коалиционното споразумение ще се превърнат в първостепенен разпоредител с бюджетни средства.

 

„Случва се дори областните управители да се договарят с частни компании, които заради изземането на материал от речните корита, те продават, за да могат да обезпечат с тези средства самото почистване на коритата на реките. Или пък им се позволява да секат в речните корита, което невинаги е добре, понякога задълбочава проблема, защото има дървета, които укрепват брега“, поясни Борислав Сандов.

 

Държавата не е заложила достатъчно силно на превенцията, планирането и контрола, смята той и допълни: „И обикновено ходим след събитията.“

 

Една от наказателните процедури, които ЕК може да ни наложи след Нова година, е свързана с наводненията, обясни министърът на околната среда и водите. Причината: плановете за управление на риска от наводнения, морската стратегия и планът за управление на речните басейни изтичат в края на 2021 г., но в закона не е записано, че продължават да действат до актуализирането им или приемането на нови. За целта Сандов внася законодателен текст в тази посока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 8607 |16.12.2021 Гешев поднесе букет на новия министър Йорданова, тя му поиска оставката . 7| 3381 |15.12.2021 Новият спортен министър спря търга за залите на ЦСКА . 2| 3537 |15.12.2021 Министър Божанов: Обществените поръчки и търговският регистър ще бъдат отворени . 6| 3386 |15.12.2021 Бивш здравен министър: Високата смъртност е най-големият проблем, в който никой не бърка в дълбочина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads