Реклама / Ads
2| 4633 |17.10.2022 НОВИНИ

Министър Шишков: 30 километра от магистрала ”Тракия” трябва да се ремонтират основно /обновена/

.
Иван Шишков
“Целият участък от Нова Загора до Ямбол на АМ “Тракия” вероятно ще трябва да бъде ремонтиран основно. Това са около 30 км. След около година ще е нужен основен ремонт и на участъка от Нова Загора до Стара Загора”, заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по bTV.
 

“Пробата от асфалта показва, че различните участъци варират между 190 и 200 милиметра, а дебелината му трябва да е 220 милиметра”, добави той.

 

Регионалният министър отбеляза, че проверката на участъка е направена съвместно с МВР и не е била пиар акция, а е извършена, за да се установи какъв ремонт трябва да се направи. „Нещата отиват към основен ремонт. Вероятно другата година ще стигнем до ремонт и на следващия участък“, заяви министърът на регионалното развитие.

 

Според него отговорни за нарушенията са надзорът, инвеститорският контрол и строителите.

 

Министърът на регионалното развитие посочи още, че ремонтите на пътища са възлагани от редовния кабинет. „Двата служебни кабинета са възлагали само зимното почистване, текущи действия по ремонти на пътища не сме обявявали“, каза Иван Шишков.

 

Шишков обясни пред БНТ, че не може само фирмите да се държат отговорни за лошото качество на ремонтите, като често проблемът е във възложителите - държавата и общините. "Фирмите са заложници на държавата и общините", обобщи той.


Министърът изрази и притеснение, че заради проблемите с качеството на ремонтите в центъра на София може да се наложи общината да връща пари, тъй като основната част от тях се финансират по програма "Региони в растеж".


В отговор на въпрос Иван Шишков каза, че до десетина дни ще е готов анализът на ремонтите, за които строителните фирми си искат парите, а държавата вече няколко месеца не им ги дава. След това парламентът ще трябва да намери нужните средства за разплащане. За него е било грешка, че 50% от сумите вече са били платени на всички фирми. "Не знам юридически дали при това положение няма да трябва да се издължат и целите суми на всички", поясни притесненията си министърът.


В отговор на въпрос Иван Шишков обяви, че в момента вече се сключват договорите за зимното поддържане на пътищата, което е гарантирано. Той допълни още, че МРРБ има намерение да обяви конкурси за текущи и основни ремонти на пътищата за следващите три години. До момента не е имало такова разделение на поръчките, поясни Шишков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3088 |16.10.2022 Министър Стоянов: България няма много изправно оръжие. Ако дарим на Украйна - какво ще правим? . 3| 3328 |15.10.2022 Министър Стоянов: България си е гарантирала природен газ поне за година напред . 2| 3147 |14.10.2022 Лиз Тръс уволни финансовия министър . 0| 3048 |13.10.2022 Здравният министър: При ваксинирането срещу грип тежките случаи намаляват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads