Реклама / Ads
9| 2740 |24.07.2023 НОВИНИ

Министър Ат. Славов: Провели сме срещи с ГЕРБ и ДПС за консолидиран вариант на проекта за конституционни промени

.
Атанас Славов
Провели сме многократни срещи с колегите от ГЕРБ - СДС и ДПС, за отразим и техни искания в този проект. Опитваме се да имаме един консолидиран вариант, който да има минимум подкрепата и на трите политически сили. Това каза в предаването ”Лице в лице” по БТВ министърът на правосъдието Атанас Славов по повод предложените от ”Продължаваме промяната - Демократична България” промени в Конституцията.
 

В основната си част предложенията за промени са дискутирани дълго време. Консултирани са с юристи и с представители на академичните среди. Не са резултат от някакви моментни хрумвания. Още през 2021 г. "Демократична България" имаше проект за конституционни промени. Ние сме стъпили на този проект и сме го надградили. За основните моменти в този проект, включително разделянето на Висшия съдебен съвет на две - съдийски и прокурорски съвет, конституционната жалба на гражданите, ограничаването на правомощията на главния прокурор, имаме висока степен на съгласие, обясни той.

 

Остава да бъдат дискутирани ролята на служебното правителството и темата 24 май да стане националния празник, посочи правосъдният министър.

 

По повод дебата около предложението за смяна на националния празник той отбеляза: "Това е общественият договор на нацията. Идеята е тези промени в Конституцията да носят нашия национален отпечатък. Вкарваме, така да се каже, националната доктрина на страната като част от Конституцията. Важно е да се води този дебат. Това е част от важния въпрос в какво общество искаме да живеем".



Важно е да се търсят основни национални консенсус. Такъв консенсус е правосъдната реформа и гражданите да се отнасят към Конституционния съд, когато мислят, че се нарушават техните права, такъв пример е и промяната, свързана с това служебното правителство да няма безконтролна власт. Ключовото тук е да се запази връзката между служебното правителство и парламента. Парламентарното правителство означава правителството да се ползва с доверието на парламента, коментира Славов.

 

Очакваме в рамките на септември месец да е първото гласуване по проекта и в края на годината да има окончателно приети текстове. Следващите шест до осем месеца ще са ключови за цялостната реформа в съдебната системна и прокуратурата. Ние имаме нужда от това време, за да проведем процесите адекватно, каза още министърът на правосъдието, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2563 |24.07.2023 Министър Цоков: Възстановяваме експертния съвет по религия към МОН . 2| 2608 |24.07.2023 Министър Динкова: Мисля, че темата с искането за оставки се изтърка . 3| 2642 |24.07.2023 Министър Славов: С предложените от ПП-ДБ промени на Конституцията балансът на силите се запазва . 0| 2815 |23.07.2023 Министър Шалапатова: Част от обезщетенията за майчинство може да бъдат изплатени със задна дата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads