Реклама / Ads
15| 5566 |16.06.2011 НОВИНИ

Министър става герой в екшън с БГ антики

.
Вежди Рашидов
Връщането на 21 000 родни антики от Канада се оказало истинско приключение за културния ни министър Вежди Рашидов. Както той сам призна пред журналисти за него това било почти екшън, тъй като на ръка, в едни черни куфари, трябвало да пренесе тези ценни предмети.
 

По думите на Рашидов пътуването до Канада било предприето, тъй като така щяло да излезе по-евтино на държавата. Ако е трябвало да се плати за техния превоз до България, това щяло да струва между 250 000 и 300 000 евро, което България не може да си позволи да плати сега.

Не можехме да платим такава сума и решихме да ги пренесем като ръчен багаж. Това струва на държавата само 20 000 евро заедно със самолетните билети, каза министърът.

Рашидов обясни, че по първоначални оценки стойността на върнатите антики е около половин милион долара. Предстоят експертизи на върнатите предмети, които ще бъдат предоставени на Националния исторически музей за съхранение.

Истинската заслуга за успешната операция обаче е на зам.-министър Тодор Чобанов. Именно той е експерта по антиките и има натрупан опит в прокуратурата в подобни акции. Професионализмът му е признат и от партньорските служби и особено от италианците, с които Чобанов открай време има отлични контакти. Откакто е заместник министър Чобанов е успял да върне на държавата уникални паметници на културата и предмети, които допреди няколко години се изнасяли безпроблемчно по отработени канали на Запад.

По думите на културния министър България, наред с Гърция и Италия, е сред страните, от които се изнасят най-много антики за черния пазар, на който първенството се пада на търговията с наркотици.

Рашидов обясни, че по случая е работено близо година и обеща следствените работи да продължат.

Много правителства са си затваряли очите, за да заминат такива антики. Едни са давали възможност българските ценности да излизат. Ето, ние даваме възможност българските ценности да се върнат вкъщи. От сто години насам никога досега такова голямо количество антики не е връщано в България, похвала си Рашидов.

Предстои и връщането на голямо количество средновековни икони. Водят се преговори с европейски държави, в които има нелегално изнесени български предмети, за тяхното връщане. „Много е важно да си върнем ценностите и ще продължим да работим в тази насока“, каза още той.

На пресконференцията бяха представени част от монетите и антични предмети. Изказани бяха специални благодарности на канадското правителство за оказаното съдействие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5406 |16.06.2011 Здравният министър: Старите автобуси са безумие! . 1| 4829 |14.06.2011 Фелдшерите готвят протести, министърът не дава . 18| 5799 |14.06.2011 Екшън: цигани плячкосаха магазин; набиха продавачката . 22| 5607 |11.06.2011 Неделчо Беронов: Оставам песимист за съдебната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads