Реклама / Ads
7| 3210 |16.11.2021 НОВИНИ

Министър Стоев: Мястото на всички страни от Западните Балкани е в ЕС

.
Светлан Стоев Източник: БГНЕС
Мястото на всички страни от Западните Балкани е в Европейския съюз. С това послание българският външен министър Светлан Стоев се обърна в двустранните си срещи към своите колеги от Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия, които се състояха в Брюксел на 15 ноември 2021 г. Първите дипломати от страните от Западните Балкани бяха в белгийската столица за участие в работна среща на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), съобщават от външното министерство.
 

„България и Косово имат близки, приятелски и откровени отношения“, заяви българският външен министър при срещата си вицепремиера и министър на външните работи на Косово Доника Гервала-Шварц. Двамата събеседници се обединиха около необходимостта от ясна европейска перспектива за държавите от региона, включително Косово.

 

„България и Черна гора имат силни исторически връзки и динамично развиващи се отношения днес“. Това изтъкна министър Стоев в разговора си с черногорския първи дипломат Джордже Радулович. Той от своя страна благодари за подкрепата, която неговата страна получава от България в процеса на европейска интеграция.

 

„През 2022 г. ще отбележим 30 години от признаването на Босна и Херцеговина от България като суверенна и независима държава. Ние сме притеснени от днешната ситуация в страната и призоваваме за конструктивен диалог, пълноценно функциониране на институциите и продължаване на процеса на реформи. България подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Босна и Херцеговина“, подчерта министър Светлан Стоев в разговора с босненския си колега Бисера Туркович. Тя запозна българския външен министър с трудната политическа ситуация в страната и проблемите, пред които тя е изправена. Министър Туркович благодари за подкрепата, която България оказва на Босна и Херцеговина.

 

Енергийното сътрудничество и преодоляването на тежките социални и икономически последици от пандемията в условията на нарастващи цени на енергийните ресурси и необходимостта от предприемане на мерки в подкрепа на бизнеса и домакинствата бяха основните теми, обсъдени в разговора на българския външен министър със сръбския министър на външните работи Никола Селакович. България потвърди подкрепата си за европейската интеграция на Сърбия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4700 |16.11.2021 За РСМ Даниел Лорер бил идеалният български външен министър, смята Бучковски . 12| 4085 |13.11.2021 Правосъдният министър: Цели се да се отблъснат хората от изборния процес . 12| 12994 |12.11.2021 Методи Лалов: Герджиков си е избрал сам мястото - да обслужва мутрите . 7| 4508 |12.11.2021 Правосъдният министър: Митко Каратиста ме заплашваше с Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads