Реклама / Ads
0| 3341 |20.05.2022 НОВИНИ

Мирослав Иванов: Петков вчера ми звънна и попита как да ми окаже подкрепа, имам ли нужда от него в НС

.
Мирослав Иванов Източник: стопкадър, БНТ
Премиерът Кирил Петков вчера ми звънна и попита как да ми окаже подкрепа, имам ли нужда от него в Народното събрание. Той ме подкрепи, но аз не исках да губя ценното му присъствие. Това разкри в ефира на БНТ зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов „Продължаваме Промяната“.
 

Вчера той запази поста си на заместник-шеф на Народното събрание. Искането за предсрочното му освобождаване беше подкрепено от 81 народни представители от опозицията, а 129 от управляващата коалиция бяха против.

 

В негова подкрепа изненадващо в парламента се появи самият министър-председател Кирил Петков, който привика своите депутати за бърз разговор в стаята на „Продължаваме Промяната“.

 

„Искането за моята оставка като зам.-председател на НС беше акт на политическа демагогия. Това е проверка дали един вот на недоверие към правителството би минал. Коалицията ясно показа, че няма да мине, защото от 134 депутати вчера гласуваха 129“, отбеляза Мирослав Иванов.

 

„Очаквах, че ще искат оставката ми. Имаше заявки още миналата седмица. Бойко Борисов също заяви, че ГЕРБ ще направят такова искане. В сряда, когато се сменихме с г-н Минчев, цялата група на ГЕРБ влезе в залата и ми беше ясно какво предстои. Спрях микрофона на Десислава Атанасова /депутат от ГЕРБ – бел. ред./, защото правилникът така изисква. Дадох на г-жа Атанасова допълнителни 3 минути, заради парламентаризма, за да може да довърши декларацията си. Предупредих я множество пъти, преди да й спра микрофоните“, разказа Иванов. Заяви, че е поднесъл извинения на Атанасова, защото е разбрал, че тя е била обидена, но смята, че е постъпил правилно.

 

„ГЕРБ бяха свикнали да им се дава думата, когато си поискат, но правилата важат за всички. Аз съм поставен в качеството на зам.-председател ня парламента и трябва да съблюдавам за спазването на реда и трябва да съблюдавам всички народни представители да са равни пред правилата“, категоричен бе той.

 

По думите му опозицията се опитва да нанесе тежък удар върху коалицията и да провери колко стабилна е тя: „Стабилна е и аз вчера получих подкрепа от всички парламентарни групи“.

 

Той коментира и случая от 2017 г., когато оставка като председател на НС подаде Димитър Главчев. Иванов подчерта, че този случая е бил различен - от залата е била изгонена Корнелия Нинова, както и че, според него, оставката на Главчев е била по настояване на тогавашния министър-председател Бойко Борисов.

 

Запитан за падащия рейтинг на правителството, Мирослав Иванов се измъкна: „Мисля че рейтингът на главния прокурор е по-нисък“.

 

Според него решетките на НС са били грешка. Председателят на парламента Никола Минчев смята същото.

 

По темата за членството на РСМ в ЕС Мирослав Иванов заяви, че правителството има ясна позиция, която не подлежи на промяна, освен ако съседката ни не спази Договора за добросъседство от 2017 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3270 |19.05.2022 Премиерът Петков се срещна с еврокомисар Вархеи . 0| 3021 |19.05.2022 След тричасови дебати: Опозицията не успя да свали зам.-председателя на НС Мирослав Иванов . 0| 3629 |19.05.2022 Изненадващо посещение на Петков в НС. Събра депутатите си в стаята на ПП . 0| 3368 |19.05.2022 Петков: Никой не може да ни извива ръцете. САЩ: Протягаме ви ръка в момент, в който Русия затръшна вратите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads