Реклама / Ads
0| 3828 |20.05.2022 НОВИНИ

Митрофанова: Използването на думата „корупция“ за Путин и ”Балкански поток” е оскърбление

.
Елеонора Митрофанова
Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви на редовния брифинг на страницата на посолството във фейсбук, че изявленията за сведения за корупция по адрес на руския президент Владимир Путин при изграждането на газопровода ”Балкански поток” са обидни и недопустими.
 

"Обърнахме внимание на използването на думата “корупция” по отношение на президента на Руската Федерация Владимир Путин в контекста на изграждането на газопровода “Балкански поток”. Подобни необосновани изказвания в адрес на държавния глава са абсолютно недопустими и не могат да се разглеждат другояче, освен като оскърбление спрямо Руската Федерация", посочи Митрофанова.


На 12 май министър-председателят Кирил Петков коментира темата на Министерски съвет при завръщането си от САЩ.


"Нашите партньори виждат корупцията като основен инструмент за влиянието на Путин в нашия регион и в Европа като цяло. Затова аз ще издам заповед за пълна проверка по всички аспекти на „Балкански поток. Този тип проекти са точно за това, което се говори - когато корупцията се използва като инструмент за външна политика от страна на Путин", заяви тогава Петков.


Посланик Митрофанова коментира и други актуални теми. По повод обвиненията към Русия за спрените доставки на газ тя бе категорична: "Русия никога не се е отказвала от задълженията си според договорите с чуждестранните си партньори, винаги е осигурявала доставки на въглеводороди на световните пазари. Даже сега, когато срещу нашата страна се предприемат незаконните действия - замразяване на валутните средства, включително плащанията за газа - Русия продължава да изпълнява добросъвестно международните си договори".


"Многобройните спекулации около новата система за плащане за руското “синьо гориво” ни принуждават отново да напомним, че въвеждането й е инициирано не от Русия, а от тези, които са решили, че ние трябва да им доставяме газ безплатно", допълни тя.


По думите й на практика за чуждестранните партньори новата система с нищо не се отличава от предишната - те все още плащат същата цена, която е фиксирана в договорите, за същите обеми на горивото.


"На този момент вече 14 водещи европейски компании са извършили плащания по новата схема. Още 20 са открили съответни сметки в “Газпромбанк”, включително оператори от Германия и Италия. Доставките в страните, които престанаха да изпълняват финансовите си задължения, могат да бъдат възстановени след получаване на заплащане по установения ред", посочи още Елеонора Митрофанова.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10398 |17.05.2022 Митрофанова: Георги Гергов охранява паметника Альоша . 0| 3214 |09.05.2022 Борел: ЕС да обмисли използването на руските валутни резерви за възстановяването на Украйна . 0| 3430 |07.05.2022 Резолюция за Украйна без думата “война” приеха от ООН . 0| 3465 |22.04.2022 Митрофанова: Доставка на оръжия от България за псевдогероите от Украйна ще усложни диалога ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads