Реклама / Ads
0| 3721 |23.04.2022 НОВИНИ

Митрополит Антоний: Няма диалог между държавата и църквата

.
Митрполит Антоний
Няма диалог между българската държава и българската православна църква. Това заяви западно и средноевропейският митрополит Антоний. „Още в началото на годината и в края на миналата се постави въпросът за електроенергията, която знаем, че се повишава постоянно в България. Тъй като храмовете и манастирите в нашата страна са потребители на промишлен ток, ние поставихме въпроса да минем на битов като потребители, защото наистина сметките за ток са много големи“, обясни той.
 

„Аз присъствах на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание, където общо взето този въпрос бе превърнат в политически дебат между основните политически партии и не беше решен“, каза още той пред bTV.


По думите му към днешен ден няма отговор от изпълнителната власт на на тази молба.


„И не само това, църквата има доста въпроси, за които иска да се обърне към българската държава. Светият синод изготви пълен комплект и е в процес да финализира учебници по вероучение, от дълги години настояваме да бъде въведен предмет „Религия“ в българското училище като задължителен. Има и много други въпроси, така че що се отнася до диалога между църква и държава, той трябва да бъде много интензивен и градивен в полза на обществото, посочи още той.


Според него среща между премиера и патриарха би могла да се състои при заявяване на такава по начина, по който би трябвало да бъде направена – с официално писмо с конкретни теми, които искат да бъдат обсъдени както държавата, така и църквата


„Аз мисля в, че тук става въпрос не толкова до някакво напрежение, колкото до липса на комуникация от гледна точка на протокола и на съветниците на господин премиера, така че да намери хора, които да го посъветват как да бъде проведена тази среща“, заяви той.


„Българската православна църква е една от институциите, която е оказва благоприятно и ползотворно влияние върху нашето общество, защото наистина живеем във времена, които наистина са особено трудни“, каза още митрополитът.


Той обясни, че тази година Благодатният огън не се пренася от Йерусалим заради ограниченията, които самата държава Израел налага за честванията на Възкресение Христово.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3256 |23.04.2022 Митрополит Гавриил: Великден ще усетят тези, които имат вяра и любов към Господа . 0| 7394 |23.04.2022 Войната в Украйна, ден 59: Киевският митрополит повежда поход на спасението към Мариупол . 0| 3458 |22.04.2022 Ансамбълът ни няма да участва на Световното в Баку заради ”недоразумение” . 0| 3214 |22.04.2022 Нито един коридор за евакуиране на цивилни няма да бъде отворен днес в Украйн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads