Реклама / Ads
0| 7412 |23.04.2022 АКТУАЛНО

Войната в Украйна, ден 59: Киевският митрополит повежда поход на спасението към Мариупол

.
Азовстал
Духовници тръгват към „Азовстал“ , за да приберат цивилни, ранени и убити, съобщи православният портал „Двери“. Инициативата в навечерието на Великден е на Киевския митрополит Онуфрий.
 

В 160-километров Кръстен ход до завода - крепост „Азовстал“ в Мариупол ще се включат и миряни.

 

.
Киевският митрополит Онуфрий

 

Епископи, свещеници и вярващи ще изминат 160 километра от руския град Орехов до Мариупол, чиито последни защитници са се окопали в металургичния комбинат. Целта е да помогнат за извеждането на цивилните граждани, които се крият в подземията на металургичния компплекс, и ранените войници, както и телата на загиналите.


„С дълбока болка наблюдавам случващото се тези дни в град Мариупол. Чувството на сърдечна скръб ни кара в навечерието на главния християнски празник - Възкресение Христово, да обърнем внимание на необходимостта от спасяване на онези, които, оставени в многострадалния град Мариупол, са в хуманитарна катастрофа. И до днес в града остават голям брой цивилни граждани, сред които много деца и възрастни хора. Ранените военнослужещи се нуждаят от спешна медицинска помощ. Телата на загиналите трябва да бъдат предадени на семействата им за подходящо погребение“, обяви митрополит Онуфрий.


Той настоява за прекратяване на огъня и за отваряне на хуманитарен коридор за преминаване на Кръстния ход.


Русия се отказа да щурмува „Азовстал“, за да не понасят силите ѝ допълнителни загуби, но Путин нареди пълна блокада на индустриалната зона, така че "муха да не прехвръкне" . В същото време уж православна Москва отказа да прекрати огъня по време на светлите християнски празници.

Митрополит Онуфрий е глава на Украинската православна църква, която е подчинена Московската патриаршия. От 2018 г. на територията на страната има призната от Вселенската патриаршия автокефална Православна църква на Украйна. Разколът има сериозна политическа проекция – след началото на войната Онуфрий напусна Киев, а много от църквите на УПЦ минаха към ПЦУ или техните свещеници спряха да поменават патриарх Кирил Московски, който публично подкрепя действията на Кремъл.

 

Украинската страна заговори за огромен масов гроб край Мариупол: "Хиляди" хора може би са погребани в масов гроб в село Мангуш, казва Петър Андрющенко - съветник на украинския кмет на града. Сателитни снимки, получени от журналисти, показват вероятното местоположение на масовия гроб. Това е траншея с дължина повече от 300 метра. Окопът се появил в края на март - на сателитно изображение направено на 23 март той липсва, на 29.03 той се вижда ясно. На 9 април траншеята е частично заровена. „Не знаем колко са и как да ги преброим. Там вероятно са хиляди”, казва Андрющенко. Районът на Мангуш отдавна е под контрол на руските сили.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7070 |18.04.2022 Войната в Украйна: Руските удари продължават, Мариупол се съпротивлява . 0| 5710 |15.04.2022 Войната в Украйна: Мощни експлозии в Киев, Херсон и Харков . 0| 10556 |03.04.2022 Бившият украински премиер Юлия Тимошенко: Ако свободният свят не защити Украйна, вие ще бъдете следващите . 0| 6131 |28.03.2022 Войната в Украйна, ден 33: Въздушна тревога с особена опасност е обявена в Одеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads