Реклама / Ads
13| 5345 |06.03.2011 НОВИНИ

Н. Младенов: Ще изпълним всички изисквания за Шенген

.
Николай Младенов
До лятото България ще изпълни всички изисквания за влизане в Шенгенското пространство и до края на годината ще се осъществява графикът за отваряне на границите. Намаляват се таксите за преминаване на Дунав мост.
 

Това заяви външният министър Николай Младенов на пресконференция на граничен пункт Дунав мост.

Министърът е убеден в положителните констатации от предстоящата в края на март проверка на сухопътните граници. От 3 март на граничен пункт Дунав мост вече се ползват нови шенгенски гранични печати, бе съобщено на пресконференцията.

До лятото в България ще са факт законодателните промени за по-резултатна борба с организираната престъпност, които ще убедят европейските ни партньори за воля и реални действия в тази насока, каза Младенов.

Според него добър сигнал са и изводите за нашата страна в последният доклад на Държавния департамент на САЩ. Влизането в Шенген и двустранните отношения между България и Франция ще са темите в предстоящите разговори на Николай Младенов с новия френски външен министър в сряда в Париж, съобщи българският министър.

Такса "мост" се намалява три пъти за леки автомобили, микробуси, автобуси с над 23 места и камиони над 3,5 тона, каза министър Младенов. Така за преминаването на Дунав мост от лека кола ще се плащат 2 евро вместо досегашните 6 евро. За микробусите и камионите между 3,5 и 7,5 тона таксата става 4 евро вместо 12 евро, а за автобусите – 8 евро вместо 25 евро.

"На този етап не е възможно да решим проблема двустранно, тъй като няма желание от румънската страна за намаляване на таксите. В същото време искаме да помогнем на бизнеса, туризма и контактите между двете страни и затова решихме да намалим таксите едностранно. Надяваме се добрият ни пример да бъде последван и от румънците", коментира Николай Младенов. Новите цифри няма да повлияят съществено на приходите, тъй като се очаква по-ниските суми да се компенсират от засилен пътникопоток.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5231 |02.03.2011 Младенов: Все още няма военна интервенция срещу Либия . 6| 5149 |27.02.2011 И. Калфин: Отговорност на всички страни от ЕС е опазването на границите . 6| 5831 |24.02.2011 Младенов: Миналото прави Турция "фактор" в Близкия Изток . 7| 4907 |23.02.2011 Н. Младенов: Летището в Бенгази не работи; вадим нашите по море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads