Реклама / Ads
1| 2375 |09.08.2023 НОВИНИ

Министър Атанас Славов с нова жалба до ВАС срещу избора на Борислав Сарафов

.
Атанас Славов Източник: БГНЕС
Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори пред петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отказа да бъде разгледана жалбата му срещу избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

Доц. Славов настоява петчленният състав да отмени определението на тричленен състав на ВАС и да върне делото за ново разглеждане на първа инстанция по същество. Алтернативно министърът иска петчленният състав на съда сам да се произнесе по същество, като обяви за нищожно решението на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което Сарафов бе избран за изпълняващ функциите главен прокурор и да върне преписката за произнасяне, вече от пленума на ВСС. Или, ако втората инстанция приеме, че прокурорската колегия на ВСС е компетентна да избира временен главен прокурор, да отмени решението за Сарафов и да върне преписката за ново разглеждане и произнасяне от колегията.

 

Прокурорската колегия избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на извънредно заседание на 16 юни т.г., часове след обявяването на президентския указ за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор на Република България.
Министърът на правосъдието оспори това решение пред ВАС и изтъкна, че то е извън компетентността на прокурорската колегия и следва да се направи от пленума на ВСС, който избира главния прокурор. Пред първата инстанция на съда доц. Славов посочи и че не са спазени правилата за свикване на заседание на прокурорската колегия, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

 

Тричленният състав на ВАС остави жалбата без разглеждане с мотива, че министърът няма правен интерес да оспорва този избор.

 

В новата си жалба Славов е категоричен: интересът му е налице. Сред изтъкнатите аргументи за това е особената конституционна роля на министъра на висш държавен орган, овластен да осъществява взаимодействието на изпълнителната със съдебната власт, който участва в кадровата политика за магистратите в държавен интерес. Именно заради това си качество министърът може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване на съдии, прокурори и следователи, включително за назначаването и освобождаването на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор, се напомня в жалбата. При избора на Борислав Сарафов той е бил лишен от възможността да упражни правомощията си и има правен интерес да се обърне към съда, заявява министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 3498 |09.08.2023 Министър Тагарев разкри причината: Заради проруската пропаганда няма желаещи за армията . 0| 2477 |08.08.2023 Социалният министър: До края на седмицата ще има допълнителни мерки за помощ на жени, жертви на насилие . 2| 2466 |08.08.2023 Адв. Петър Славов за вчерашното заседание на НС: Темата за домашното насилие бе превърната в политическа дъвка . 2| 2441 |07.08.2023 Министър Хинков: Категориите за телесна повреда са ясно разписани в НК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads