Реклама / Ads
15| 2500 |23.08.2024 НОВИНИ

Моди среща Зеленски, след като се прегърна с Путин. Може ли Украйна да разбие техния съюз?

.
Зеленски и Моди
Украинският президент Володимир Зеленски посрещна днес в Киев индийския министър-председател Нарендра Моди, предаде "Франс прес".
 

Това е първата визита на Моди в Украйна като правителствен ръководител, а целта на посещението му е да насърчи усилията за постигане на мир.





Двамата лидери се прегърнаха на входа на Мариинския дворец - резиденцията на украинския президент, съобщиха журналистите на Франс прес.

 

Предвижда се Моди да обсъди с Зеленски начини за „мирно уреждане“ на конфликта, предизвикан от руската инвазия в Украйна.

 

Историческата визита е първото посещение на индийски министър-председател в Украйна от установяването на дипломатически отношения преди повече от 30 години.

 

След срещата Моди и Зеленски почетоха паметта на украинските деца, загинали по време на пълномащабната война с Русия. От началото на тоталната война на Москва срещу Украйна са загинали общо 570 деца, а над 1520 са били ранени, съобщи на 21 август Генералната прокуратура.

„Децата във всяка страна заслужават да бъдат в безопасност. Ние трябва да направим това възможно“, каза Зеленски.

Посещението на Моди в Украйна идва само няколко седмици след пътуване до Москва, където той проведе разговори с руския диктатор Владимир Путин.

 

Посещението включваше широко критикувана прегръдка между двамата лидери на 8 юли, часове след като Русия бомбардира детската болница „Охматди“ в Киев, убивайки двама души. Индийският националист Нарендра Моди затвърди властта си на премиер на изборите през юни. Сред проблемите, на които реши да обърне внимание в Москва, която посети миналия месец, беше въвличането на негови сънародници в руската война срещу Украйна. “Чрез измама”, както се казваше в изявлението на външното министерство в Делхи.





Исторически съюзник на Русия, Индия поддържа тесните си икономически и дипломатически връзки с Москва от февруари 2022 г., като през 2023 г. двустранната търговия достига исторически връх.

 

През юни Моди се срещна със Зеленски в Италия по време на срещата на върха на Г-7. Те обсъдиха продължаващото положение в Украйна, като Моди подчерта значението на „диалога и дипломацията“.

 

Той отново подчерта, че Индия ще продължи да подкрепя мирното разрешаване на проблема, според официалната брошура от срещата.

Индия призовава за дипломатическо решение на войната на Русия срещу Украйна, но едновременно с това развива тесни икономически връзки с Москва.

 

След западните санкции Индия стана един от основните купувачи на руски петрол, въпреки че натискът от американските санкции все повече застрашава тази търговия.

 

Въпреки че Индия участва в световната среща на върха за мир в Украйна през юни, Моди не присъства лично и в крайна сметка индийският представител не подписа съвместното комюнике.

 

Моди беше и един от малкото демократично избрани лидери, които поздравиха Путин за преизбирането му през март след вот, който според всеобщото мнение не беше нито свободен, нито честен.

 

Някои смятат, че пътуването е опит за овладяване на щетите след разговорите на Моди с Путин - и топлата прегръдка - които съвпаднаха с масираната руска ракетна атака срещу Украйна, при която загинаха най-малко 38 души. По време на обстрела една ракета удари болницата „Охматдит“ - най-големият детски медицински център в Украйна.

 

В реч от Полша преди срещата Моди заяви: „Индия е твърдо убедена, че нито един проблем не може да бъде решен на бойното поле.“





В същото време Индия се въздържа от открита подкрепа за Русия, вероятно без да иска да навреди на жизненоважните си партньорства със Запада. Западът също така не е притискал Индия твърде силно да промени или смекчи позицията си. САЩ виждат в Индия потенциален партньор, който да се противопостави на Китай, който има напрегнати отношения с Ню Делхи.

 

Ролята на Индия се описва като „ходене по въже“ между Русия и Запада.

 

Украйна, страна с незначителен двустранен търговски оборот от гледна точка на Индия, е изправена пред трудна битка, за да убеди Делхи да заеме по-твърда позиция спрямо Русия.

 

На 28 март министърът на външните работи Дмитрий Кулеба направи първото си по рода си пътуване до страната.


„Украинско-индийското сътрудничество е важно и ние ще съживим връзките“, написа тогава Кулеба.

 

„Много хора в Индия, включително и много хора в коридорите на властта, виждат в Русия може би най-надеждната и сигурна сила за Индия“, казва Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия към Центъра „Уилсън“, пред Kyiv Independent.

 

Макар че Моди и други индийски официални лица многократно призоваваха за мирно решение на пълномащабната война, усилията на Запада и Украйна да постигнат по-целенасочен ангажимент от страна на Индия досега се оказаха до голяма степен безплодни.

 

По отношение на финансовото сътрудничество с Индия Украйна очевидно е в значително по-неблагоприятно положение в сравнение с Русия.

Обемът на търговията на Индия с Русия надхвърля значително този на Украйна. През 2023 г. оценките за двустранната търговия между Русия и Индия надхвърлят 50 млрд. долара, докато на предвоенните нива търговията между Украйна и Индия възлиза на по-малко от 3,5 млрд. долара.

 

„Индия продължава да разчита в голяма степен на руските оръжия и руската енергия“, каза Кугелман.

 

През 2023 г. Русия се очертава като основен доставчик на петрол за Индия, изпреварвайки страни от Близкия изток като Ирак, които преди това бяха основен източник на петрол за Индия. През 2021 г. Русия е била шестият по големина доставчик на Индия.

 

Индия също така се възползва от западните санкции върху руския петрол, като внася суров петрол, рафинира го, а след това понякога го продава обратно на Европа и САЩ. Споразумението е взаимноизгодно, като осигурява на Русия така необходимите парични средства за нейната военна машина, като същевременно позволява на Индия да развива своята индустрия за износ на рафинирани продукти.

 

„Индия смята, че получава важни продукти (от Русия) на цена, която не може да получи от други държави“, казва Кугелман.

 

В интервю за Financial Times (FT), публикувано през март, Кулеба предложи представа за това какви осезаеми ползи би могла да получи Индия от засилването на връзките с Украйна.

 

„След войната Украйна вероятно ще се превърне в най-голямата строителна площадка в света и индийските компании са добре дошли да участват във възстановяването“, каза Кулеба.

 

Кулеба заяви също, че Украйна се стреми да „възстанови търговията“ с Индия, включително ръст на украинския износ на селскостопански продукти за Индия и внос на индийски машини.

 

Въпреки това Индия изпревари Китай като най-голям вносител на руски петрол в света през юли, тъй като китайските рафинерии купуват по-малко поради по-ниските маржове на печалба от производството на горива, съобщи Ройтерс на 22 август, като се позова на сравнение на данни за вноса.

Въпреки това западните санкции срещу Русия създадоха проблеми с плащанията, които забавят доставките на руски петрол за Индия.

След неотдавнашната серия от удари с дронове срещу руски петролни рафинерии и налагането на нови санкции срещу най-голямата руска корабна компания Sovcomflot, Bloomberg писа, че руската петролна индустрия започва да усеща натиска на западните наказателни мерки.

Друг потенциален препъни камък в индо-руските отношения е свързан със съобщенията, че Русия принуждава индийски граждани да се присъединят към нейната армия и да се сражават в Украйна.

Индийското централно бюро за разследване (CBI) обяви по-рано през март, че е разбило „голяма мрежа за трафик на хора“, която използва фалшиви претексти, за да примами индийци да се бият в Украйна. Най-малко петима индийски граждани са били убити, когато са се сражавали за Русия в Украйна.

След посещението на Моди в Москва през юли Русия се съгласи да освободи всички индийски граждани, служещи в нейната армия.
Разпечатка на индийския гражданин Мохамед Асфан, на която се вижда, че е облечен в руска военна униформа, който за последен път се е обадил на семейството си от руския град Ростов на Дон, преди да бъде изпратен на война в Украйна, държана от брат му Мохамед Имран в Хайдерабад, Индия, на 22 февруари 2024 г. (Noah Seelam/AFP via Getty Images)


Въпреки че все още заема първо място с 45% от общия обем, износът на оръжия от Русия за Индия е намалял със 17% в периода 2017-2022 г., според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Вносът от Франция, Южна Корея и други държави едновременно се е увеличил.

 

През март 2023 г. индийските военновъздушни сили заявиха, че Русия не е била в състояние да изпълни някои от ангажиментите си за доставка на оръжие поради преобладаващото внимание към Украйна.

 

Слабото представяне на произведените в Русия оръжия на бойното поле в Украйна породи допълнителни съмнения в Индия относно тяхното качество, особено в сравнение с еквивалентите им, произведени на Запад.

 

Съществува допълнителен риск, че „траекторията на отношенията на Индия с Русия може да се промени, ако войната в Украйна продължи доста дълго време“, каза Кугелман.

 

„Ако Русия става все по-опустошена от битките, без парични средства, изолирана и не е в състояние да произвежда вида оръжие, на което Индия отдавна може да разчита“, това може да бъде възможност за други доставчици да се намесят.







Въпреки това, в близко бъдеще „Индия няма да се отдръпне от Русия по отношение на придобиването на оръжия“, казва Кугелман.

 

Исторически прагматичният подход на Индия към войната не дава достатъчно доказателства, че скоро ще прегърне изцяло каузата на Украйна, нито че ще изостави финансово изгодните отношения, които има с Русия.

 

Въпреки че посещението на Моди вероятно ще бъде прието добре от Запада - и оценено от Украйна - очакванията за съществени резултати са малки.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2568 |23.08.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Връбница“ 1 . 1| 2281 |23.08.2024 Въпреки че НЗОК спря парите: Аптеките ще изпълняват рецепти за безплатни лекарства . 13| 8858 |23.08.2024 Вода няма, няма и да има, но вие се дръжте! Що е геноцид и защо все на нас се случва? . 5| 6163 |23.08.2024 Гръцки медии: Руска и българска мафия действат в Кавала, на Тасос и Халкидики

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads