Реклама / Ads
2| 3766 |30.10.2023 НОВИНИ

Може ли да има оспорване на изборите? Отговаря доц. Киселова

.
"Отлагането на избори се случва при извънредно положение, тук не сме изправени пред такава хипотеза, а по-скоро поредица от немърливи действия на държавни органи". Това заяви доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право в Софийски университет "Св. Климент Охридски".
 

Според нея, продължава негативната тенденция за ниска избирателна активност.


В ефира на БНТ преподавателят по конституционно право в СУ коментира и ситуацията със заместник-министъра на електронното управление:

 

"Неговото поведение не е престъпление, затова смятам, че квалифицирано като нарушение по смисъла на Изборния кодекс", коментира Киселова.


Киселова обясни и за проблемите около протоколите, които не са били попълвани правилно:

 

"Вероятността да има оспорване няма да се корени в липсата на машини, а в това, че има разминаване в т. нар. контроли, защото част от хората не са гласували за всички видове избори, а само за един или два от възможните. Така са били направени протоколите, че гражданинът винаги е трябвало да гласува с всички възможни бюлетини. Има проблем със самите протоколи. Тоест, броят на гласувалите е трябвало да се умножи по 2 или 3, или по 4 в зависимост колко бюлетини има право избирателя да получи. Всички тези нюанси и детайли доведоха до усложняване на протоколите, уж трябва да се опростява, а се усложнява".

 

"Възможно е да има на много места оспорване на изборите, но това няма да е заради отказа на ЦИК от машинно гласуване, а заради големият евентуално брой невалидни бюлетини, както и че на места избирателите са били задължавани да гласуват с всички възможни бюлетини", каза още доцент Киселова.


Според Киселова, министърът на електронното управление е трябвало да бъде по-активен по отношение на доклада за сертификация на софтуери за машини.

 

"Министърът на електронното управление трябваше да бъде по-активен, да уведоми ЦИК, че ще има такъв доклад. Твърди се, че един от членовете на ЦИК е повдигнал въпроса за доклада, но негова работа ли е. Тук вече въпросът е дали предпоставка е Държавната агенция "Национална сигурност" или докладът е бил забавен", обясни Наталия Киселова.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3855 |30.10.2023 Осем областни града вече имат своите нови кметове. В останалите - балотаж . 3| 3676 |30.10.2023 ISW: Кремъл е притеснен от положението си в Херсон, Путин лично уволнил командира край Днепър . 12| 9732 |30.10.2023 Кметската битка: Какво показват резултатите на ЦИК? . 1| 8128 |30.10.2023 Има решение при крампи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads